Olen vihdoinkin tarttunut härkää sarvista ja ryhtynyt esikasvatuspuuhiin. Siemenvarastosta löytyneiden tarhaorvokin ja kelloköynnöksen esikasvatus ajoittuu helmi-maaliskuun taitteeseen. Kummankin itämisen suhteen on syytä varautua odotteluun sillä tarhaorvokin itämisaika on noin 10-15 päivää ja kelloköynnöksen 10-20 päivää. Tarhaorvokkien kylvön voi halutessaan aloittaa jo joulukuun loppupuolella, mutta meillä sisätilojen valaistusolosuhteet eivät suosi niin aikaista esikasvatusta. Joten tämä eteläisen Suomen hiihtolomaviikko on mitä mainiointa aikaa esikasvatuspuuhien aloittamiselle. Ulkona päivät ovat jo reilusti pidenneet ja aurinkokin näyttäytyy aika ajoin.
Kolmen vaiheen kylvöoperaatio
Sisätiloissa tehtävissä esikasvatusprosesseissa noudatan kolmivaiheista kylvöoperaatiota. Ensimmäiseksi huolehdin suurikokoisten siementen liottamisesta vedessä. Suuret siemenet hyötyvät liottamisesta. Tälläkertaa hoisin liottamisen suoraan kylvöalustalla. Käytän yleensä kylvämiseen talouspaperia tai nenäliinaa, mikä on huolella kasteltu ja aseteltu lautaselle. Kylvän siis siemenet kostealle paperille. Toisena vaiheena peitän kylvöksen toisella nenäliinalla tai talouspaperin palalla. Ja kolmantena vaiheena sujautan koko komeuden pakastepussiin. Tässä systeemissä on helppo seurata siementen itämistä. Toisekseen pussin sisässä pysyy kosteus tasaisena. Sitten kun siemenet ovat itäneet siirrän ne vasta ruukkuihin kasvamaan.

Kelloköynnös on idettyään erittäin nopeakasvuinen. Koko kasvukauden on huolehdittava taimien kastelemisesta, sillä kelloköynnös ottaa helposti nokkiinsa kuivahtamisesta. Pikkuisia taimia voi hyvinkin kasvattaa muovipussin suojissa aina noin reilu 5cm korkuiseksi asti. Tämän jälkeen taimet voi ottaa pussista ja antaa kasvaa huoneilmassa. Pitkän esikasvatusajan aikana liian pitkäksi venähtäneitä kelloköynnöksen taimia voi latvoa muutaman kerran.
Tarhaorvokkien esikasvatuksessa on omat niksinsä. Parhaimpaan itävyyteen päästään 15-20 asteen lämpötilassa. Liian kuuma huoneilma voi estää itävyyden.
Pidän siis kylvöksiä pohjoispuolen ikkunalla, jossa on kohtalaisen viileähköä, muttei liian kylmää. Liian kuuma huoneilma voi myös aiheuttaa pikkuisille taimille liiallista varsien kasvua.
Rimpsureunaisia tarhaorvokin kukkia voi käyttää vaikka salaattien ja kakkujen koristeina. Näiden kasvua odotan kovasti, sillä en ole koskaan aiemmin kasvattanut itse orvokkeja. Orvokit olisivat ihanillillaan hieman varjoisessa ja kosteahkossa maassa vaikkapa pensaiden ja puiden alla. Sellaista ajattelin kokeilla tulevaan arboretum osioon kesällä.
PS. Tässä muuten lisää hyviä kylvövinkkejä: Siementen kylvöohjeet
Sattumoisin pyörittelin eilen sarviorvokin siemenpussia käsissäni ja pohdin, mitä niille tekisin. Loistavaa, koitankin tätä neuvoasi! Kuulostaa kovinkin fiksulta tuo talouspaperi-idätys ja varsinkin muovipussitus. Kiitos!
Tämä idätyskeino on varsin näppärä ja suorastaan nopeuttaa itämistä =) Kannattaa siis ehdottomasti kokeilla
Näitä kelloköynnöksiä, tai niiden siemeniä, näkyy nyt useissa paikoissa. Ehkä munkin täytyy käydä siemenhyllyllä:)
Pakkohan siellä siemenhyllyllä on käydä 😉 Kelloköynnökset ovat erityisihania =)
Ennättääkö kelloköynnös kesäksi jos kylvää siemenet maaliskuun puolessa välissä? Olen poiminut viime kesän ostetuista kelloköynnöksistä siemenet. Kasvaako niistä kunnollisia taimia vai pitääkö ostaa kaupasta?