Nostalgiaa huokuvat tuoksuherneet

Tuoksuherneet
Tulevassa leikkokukkapuutarhassa pitää olla tuoksua ja rönsyilevää ihanuutta

Tämän vuoden ensimmäiset siementilaukset ovat saapuneet. Olen aloittanut leikkokukkapuutarhaan tulevien kesäkukkien valinnan ja ensimmäisenä tilauslistalle pääsivät nostalgiaa tulvivat tuoksuherneet, hajuherneet tai lemuherneet kuten näitä ihanuuksia on ajan saatossa nimitetty. Tuoksuherneiden juuret ulottuvat kauas 1600-luvulle, jolloin niitä tiedettiin kasvaneen ainakin Sisilian rannikoilla. Sittemmin alkuperäis tuoksuherneitä, joissa on ollut erityisen voimakas tuoksu ja suhteellisen pienet kukinnot, on alettu jalostamaan. Jalostustyön huippukausi taitaa ajoittua 1800-luvun Englantiin, jossa kukintojen kokoa ja ulkonäköä kiivaasti jalostettiin. Tuoksuherneet ovat olleet erityisen suosittuja englantilaisissa puutarhoissa ja 1800-luvun lopulla ne rantautuivat myös meille tänne peräpohjolaan. Suomessa niiden kultakausi ajoittuu 1920-lukuun, jolloin erilaisia tuoksuherneitä löytyi siemenluetteloista peräti sataa eri lajiketta. No miten nämä nostalgiaa huokuvat kukat sitten liittyvät tuleviin haaveisiini?

Tuoksuherneet
Kirjeitä Briteistä

Tuoksuherneet osana leikkokukkapuutarhaa

Olen armottoman hurahtanut leikkokukkapuutarhoihin. Leikkokukkapuutarhojen idea pohjautuu siihen, että kesän jokaisena päivänä voi omasta puutarhasta poimia toinen toistaan ihanamman kimpun sisälle vietäväksi. Tähän tarkoitukseen tuoksuvat hajuherneet tuovat oman mausteensa ja lisänsä. Ensinnäkin tuoksuherneet suorastaan nauttivat siitä, että niitä leikellään kukkakimppuun pitkin kesää. Leikkaaminen saa tuoksuherneet innostumaan kasvamaan ja kehittämään sivuhaaroja ja lisää kukkia. Toisekseen tuoksuherneet ovat erityisen helppoja kasvatettavia. Ne ei tarvitse pitkää esikasvatusta vaan parhaimmillaan ne voi kylvää suoraan kasvusijoilleen. Kukinta- aika on pitkä ja ne kukkivatkin aina pakkasten tuloon asti.

Valitsin kymmentä eri lajiketta. Vaaleimmat ovat hennon violettiin ja purppuraan taittuvia ja tummimmat syvän liiloja ja punaiseen meneviä. Halusin monenlaisia, jotta tuleviin kukkakimppuihin voisi valita aina mieleistänsä väriä ja näköä. Valitsemieni lajikkeiden kukkamuodot vaihtelevat suurikukkaisista ja rimpsureunaisista pienempiin ja perhosmaisempiin kukintoihin. Myös tuoksuvalikoimasta löytyy voimakastuoksuisia, vähän miedompia ja elegantimpia tuoksuelämyksiä ja lähes tuoksuttomia lajikkeita.

Tuoksuherneet
Vaaleat tuoksuherneet tuoksuvat ihanilta

Englannissa on lukuisia puutarhoja, jotka ovat erikoistuneet pelkkien tuoksuhernelajikkeiden kasvattamiseen ja niiden siementuotantoon. Ehkä tilaan vielä muutamia lajikkeita ja linkkaan sitten lisää pelkkiin tuoksuherneisiin erikoistuneita siementoimittajia. Mutta sillä välin voit tutustua tämänkertaisten siementoimittajien valikoimiin.

Suttons Seeds

Chiltern Seeds

Lisää hyviä siementilauspaikkoja löydät viime tammikuun postauksestani – Siementilaukset ulkomailta!

tuoksuherneet
Ja lisää tuoksuherneitä!
Avainsanat

2 Comments

  • Tuoksuherneet ovat kyllä ihania!
    Miten lannoitat noita? Omani ovat jo paristi kasvattaneet lähinnä runkoa ja kukinta on jäänyt vaisuksi ja perin myöhäiseksi (viimeiset jäätyivät ensipakkasiin).

    • Ne ovat niin ihanis <3 Yleensä kunnostan istutusalueet palaneella hevosenlannalla ja sekoitan sen hyvin entiseen maa-ainekseen.

Vastaa:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.