Fagervikin kartanon puutarha

Fagervikin kartanon puutarha
Tienviitta historian havinaan ja taianomaisen upean orangerian lähteille.

Fagervikin ruukkimiljöö huokuu historian havinaa. Mutta mikä tässä miljöössä on kiehtovinta on tietysti puutarha ja sen historia. 1700-luvun kehityksen kärkeä olivat ruukkikartanot, joiden asema perustui valtiovallan tukemaan raudanvalmistukseen ja  maaomistuksiin. Tämä osaltaan selittänee tämän ja monen muun ruukkimiljöön uljauden, sillä usein aatelittomat omistajasuvut halusivat korostaa asemaansa komeilla päärakennuksilla ja koristepuutarhoilla. Fagervik on ollut vuodesta 1723 Hisingerin suvun omistuksessa ja useat sukupolvet Hisingereitä ovat olleet tyystiin puutarhojen lumoissa. Vuosien saatossa puutarhaan liittyneet ihanteet, trendit ja tyylit ovat vaihdelleet ja niinpä myös Fagervikin kartanon puutarhassa on monia eri ulottuvuuksia nähtävissä.

Fagervikin kartanon puutarha
Kartanolle johtaa komea akseli eli käytävä, mikä on vanhojen tammien ja lehmusten kehystämä. 
Fagervikin kartanon puutarha
Puutarhakulissiksi rakennettu barokkityylinen rakennuksen pääty saa näkymän kartanon akselin kartanon puoleisesta päädystä katsottuna näyttämään pidemmältä ja ylväämmältä.

Fagervikin kartanon puutarha

Kartanon puutarha on yksityisaluetta ja puutarhan ihanuuksia pitää tarkastella hieman etäämmältä. Ohi kulkevalta tieltä avautuu kuitenkin komea näkymä kartanon puutarhan akselille, joka johtaa kartanolle. Akselille on sijoitettu yhteensä kolme valurautaista suihkulähdettä. Kuvassa näkyvän suihkulähteen tiedetään suihkuttaneen vettä jopa puiden latvuksien korkeuteen. Nämä suihkulähteet ovat peräisin 1800-luvulta. Kun akselia tarkasteltaisiin toiselta suunnalta eli kartanolta päin, akseli päättyy maantien toisella puolen olevaan Kulissiseinämään. Tätä akselin päätepisteenä olevaa kulissia pitäisi tarkastella oikeassa kulmassa, jotta sen todellinen luonne paljastuisi. Kulissi luo illuusion akselin jatkuvuudesta ja täten se saa akselin näyttämään entistä pidemmältä ja uljaammalta kartanolta katsottaessa.

Fagervikin kartanon puutarha
Kartanon akselilla sijaitsee kolme valurautaista suihkulähdettä
Fagervikin kartanon puutarha
Käytävän keskellä oleva suihkulähde on peräisin 1800-luvulta

Puutarhassa on nähtävillä piirteitä niin ranskalaistyyppisestä muototarhasta kuin englantilaistyyppisestäkin maisemapuutarhasta. Eri aikoina arvostettiin erilaisia suuntauksia ja nämä eri suuntaukset ovat vielä nähtävillä Fagervikissä.

Fagervikin kartanon puutarha
Näkymä tieltä kohti Fagervikin kartanon puutarhaa

Fagervikin kartanon puutarha on ollut edistyksellinen kasvihuonekulttuurin luoja Suomessa. 1700-luvulla kartanolla on ollut tiettävästi ainakin kaksi kasvihuonetta, ansaria, joissa on kasvatettu sitruspuita, appelsiineja, viikunoita, pomeranssia ja muita eksoottisia kasveja. 1700-luvun puolivälin tietämillä kartanoa hallinneen Johan Hislingin ensimmäinen vaimo Magdaleena harrasti ajan henkeen mulperipuiden ja silkkitoukkien kasvattamista. Tämä oli yleinen harrastus kartanoiden piirissä. Mielenkiintoista, voi kunpa vieläkin olisi ripaus tuollaista puutarhainnostusta jäljellä.

Ihastuttava orangeria on silloin tällöin näkynyt lehdissä ja nytkin pääsin sitä katsahtamaan vain etäältä. Mutta aina tuon ihanuuden nähdessä hieman polvet notkahtavat.

Fagervikin kartanon puutarha
1840-luvulla rakennettu goottilaisin yksityiskohdin koristeltu orangeria.

Fridolf Hisinger rakennutti 1844 orangerian puutarhan ylärinteelle. Orangeria koostuu kahdesta valkeaksi kalkitusta tiiliosasta, joiden väliin jää lasinen talvipuutarha osio. Tiilipäätyjä koristavat goottilaistyyliset suippokaari-ikkunat ja tornit. Orangerian lämmitysjärjestelmänä kulkee lattian alla olevat höyrykanavat, joita pitkin kulkeva kuuma höyry pitää talvipuutarhan talvisinkin lämpimänä. Orangeria on silmiä hivelevän kaunis ja ylväs. Se seisoo yhä 174-vuotta rakentamisensa jälkeen rinteen katseenvangitsijana ja upeana yksityiskohtana.

Fagervikin kartanon puisto
Kivireunaiset terassit, joilla on aikoinaan kasvanut hedelmäpuita

Kartanon pohjoispuolen puutarhaosiossa on kallioista rinnettä, jonne on rakennettu 1700-luvulla vallinneiden ihanteiden mukaisesti kivettyjä terassialueita helpottamaan kouteloisen puutarhamaan hoitoa. Useat kartanon omistajasuvun jäsenistä ovat olleet kiinnostuneita erilaisten hedelmäpuiden kasvattamisesta. Fagervikin omaan satamaan ovat laivat tuoneet hedelmäpuiden taimia Tukholmasta, Hollannista, Saksasta ja muista Länsi-Euroopan maista. Terassialueita on käytetty aikoinaan mm. hedelmäpuiden kasvattamiseen.

Fagervikin kartanon puutarha
Kartanon puistoalue on yksityisaluetta
Fagervikin kartanon puutarha
Portilta kurkistettuna kartanon pihatie näyttää houkuttelevalta

Fagervikin ruukkimiljöö

Kartanon läheisyydessä on pieni yksityinen kirkko. Kirkko on nykyään vuokrattavissa yksityistilaisuuksiin. Kirkkotarhaan johtaa komea puukaarinen portti, jossa komeilee vuosiluku 1780. Kirkkomaata ympäröi jykevä kivimuuri. Kirkolle johtavan tien varressa on myös pieni punamullalla maalattu kyläyhteisö. Kylä on alkujaan ollut ruukin työläisten asuttama, nykyään asunnot toimivat kesäasuntoina. Kylä on kunnostettu kauniisti ja talojen maalipinnat hohtavat uutuuttaan. Alueella on myös museo, jossa voi kesäisin nauttia kupin kahvia ja tutustua tarkemmin Fagervikin moninaiseen historiaan ja hankkia vaikkapa opastetun kierroksen Fagervikin kartanon puutarhaan.

Tästä linkistä voit tutustua lisää Fagervikin kartanoalueeseen ja katsoa vaikkapa museon aukioloajat. Fagervik.fi

Fagervikin kartanon kirkko
Portti yksityiseen kirkkoon
Pieni kirkko sijaitsee aivan kartanon vierellä
Aivan kirkon vieressä on vanhoja työläisasuntoja
Työläistalot ovat maalattu punamullalla
Fagervikin kartanon museo
Fagervikin museo on auki kesäisin
Kaunis taitekatto ja patinoitunut punatiili näyttävät viehättäviltä

4 Comments

 • Voi, kiitos sydämestäni näistä tunnelmista!
  Fagervikillä on minulle hyvin suuri merkitys ja sen paikka on syvällä sydämessäni.
  Olen ihaillut samaista orangeria monet kesät!
  Muistan kuinka se oli rapistumispisteessä vuosia ja vihdoin remontoitiin…ainakin ulkoapäin.
  Pääsin vielä teininä puutarhan pihalle ja istuskelin noiden uljaiden suihkulähteiden reunalla.
  Nykyään sse on visusti yksityisaluetta.
  Voin vain kuvitella ne sitruspuut ja sen tuoksun 1800-luvulla!

  Mukavaa viikonvaihdetta!

  • Kiitos ihanasta kommentista. Fagervikin alueessa on jotain niin erityisen kaunista ja kiehtovaa. Miljöön historian havina on niin käsin kosketeltavaa ja tuo orangeria aivan polvet notkauttavan upea =) Voi Sinua onnellista kun olet saanut käyskennellä tuolla =)

 • Vihdoinkin ehdin syventyä tähän postaukseesi, joka on todella upea kuvaus mahtavasta miljööstä <3 Jospa kuitenkin yritettäisiin järjestää sitä opastettua kierrosta 🙂 Yritän ensi viikolla saada aikaiseksi soittaa ja kysyä asiasta.

Vastaa:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.