Istutusten ihanuudet – jouluruusu ja hyasintit

jouluruusu ja hyasintit
Valkoiset hyasintit ja jouluruusu ovat syystalven ehdottomia ihanuuksia.

Ihanaakin ihanammat talven kukkaset ovat saapuneet kukkakauppoihin. Ehdottomia omia suosikkejani ovat herkkä jouluruusu ja valkoiset hyasintit. Kun ulkona illat pimenevät ja peltikatolta kuuluu alituinen sateen ropina on hyvä vetäytyä hetkeksi istutuspuuhiin ja tuntea mullan kosketus.

jouluruusu
Vanttera jouluruusu pitää niukasta kastelusta
hyasintit
Hyasintit ovat kasvattaneet melkoiset juuret itselleen.

Vihreää ja valkoista istutuksiin

Hankin viikolla yhden kauniin jouluruusun ja kymmenkunta pikkuista hyasinttia sekä pari minikokoista tuijaa. Taimet ovat saaneet odotella eteisen viileydessä tätä päivää ja ruukkupuuhia. Sateen ropistessa käväisin vielä ulkosalla hakemassa muutaman levyn sammalta erikoisapajaltani. Jouluruusujen ja hyasinttien sävymaailma on kovasti yhteneväinen. Kummankin kukkien valkoisuudessa on samaa kuulautta ja lehdistön vihreydessä samaa kellertävyyttä. Ne ovat mielestäni varsin oiva parivaljakko keskenään ja sammaleen vihreys kruunaa kokonaisuuden.

jouluruusu ja hyasintit
Tuoretta multaa pitää olla aina käden ulottuvilla.
Jouluruusu ja hyasintit
Multa on hyvä tiivistää ennen sammaleen lisäystä

Viileyttä ja niukasti vettä

Sekä jouluruusu, että hyasintit pitävät viileästä huoneilmasta. Meillä sopivan viileä näin talvisaikaan on kuistilla. Siellä nämä ihanuudet kukkivat pitkään ja kauniisti. Kastelun kanssa on syytä olla tarkkana, sillä liiallinen kastelu venyttää turhaan hyasinttien varsia ja pahimmassa tapauksessa mädännyttää jouluruusun. Jouluruusun hoidosta löytyy hyviä vinkkejä lisää tästä Jouluruusut artikkelista .

jouluruusu ja hyasintit
Kostea sammal sopii erinomaisesti ruukkujen pintamateriaaliksi

Kostea sammal toimii erinomaisena koristeena ruukkujen pinnalla. Mutta kauneutensa lisäksi se pidättää hyvin ruukun kosteutta yllä ja estää pintamullan kuivumisen. Meillä sammalta kasvaa mukavasti pikkumetsikössä, josta sitä saa haettua aina tarvittaessa.

jouluruusu ja hyasintit
Huolella tiivistetty sammal viimeistelee ruukkujen ilmeen
jouluruusu ja hyasintit
Viileä kuisti on paras paikka jouluruusulle ja hyasinteille.

Rustiikkiset pläkkipeltiastiat toimivat vihreävalkoisten istutuksten seurana mitä parhaiten ja tuovat kokonaisuuteen ripauksen historian havinaa.

6 Comments

  • Aivan mielettömän ihanat. Itse en ole vielä kumpaakaan törmännyt kaupoissa, mut ensi viikolla on jo pakko löytää 🙂

    • Kiitos =) Meilläpäin noita on ollut jo reilu kaksi viikkoa saatavilla. Toivottavasti niitä saapuu teidän suunnillekin pian.

  • Kauniita. Pääsiäisenä olen tehnyt lasikuistille asetelmat, kestävät siellä paremmin kuin sisätiloissa mutta mikään ei estä tekemästä myös jouluna, paitsi pakkanen. Mutta nyt sitä ei ainakaan ole. Peltiset astiat on kauneimpia.

    • Mikään ei ole kauniimpaa kuin lasikuistilla olevat asetelmat =) Nyt on niin sopivat kelitkin. Meilläkin pakkanen tunkeutuu eteiseen, joten nyt pitää nauttia istutuksista kun ne vielä säilyvät =)

  • Ihanat asetelmat! Ny on ihan pakko ensviikolla lähtiä kattomahan, löytyyskö täältäpäi jouluruusuja.

Vastaa:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.