Potagerin syystyöt ja talveen valmistautuminen

Potagerin syystyöt
Potagerin syystöissä pitää olla riittävän rohkea, jotta keväällä ei kohtaisi siementaimikatastroofia.

Potagerissa käydään taistoa nurkan takana väijyvää talvea vastaan. Huomiseksi on luvattu tänne eteläisimpiinkin kolkkiin 10 cm lunta ja tämä tarkoittaa uurastustahdin kiristämistä. Potagerin syystyöt ovat olleet käynnissä jo muutaman viikon ja tunnelinpäässä häämöttää valoa, sillä tärkeimmät työt ovat loppusuoralla.

Potagerin syystyöt
Syystyöt alkavat talventörröttäjien karsimisella

Talventörröttäjistä eroon jo syksyllä!

Yksi perustavaa laatua olevista potagerin syystöistä on talventörröttäjien karsiminen jo ennen talvea. Erityisesti päivänliljojen kuivinä töröttävät kukkavanat sekä ritarinkannusten repsottavat ja epämääräiset varret saavat väistyä lumikuorutteen tieltä. Toinen suuri karsintatyö koskee helposti siementäviä lajeja kuten punahattuja ja pikkiputkia. Niiden kaikista kukinnoista on syytä päästä eroon ennen talven tuloa. Muutoin keväällä on vastassa tuhansien itäneiden pikkutaimien armeija. Potagerin yksi pahimmista vihollisista on ehdottomasti siemenistä levittäytyvät perennat.

Potagerin syystyöt
Haravaa ja talikkoa todellakin tarvitaan.
Potagerin syystyöt
Kasa poikineen saa kyytiä ja päätyy kompostin täytteeksi.

Haravointia ja käytävien haraamista

Toinen merkittävä syystyö on käytävien kunnostus. Etenkin näin sateisen kesän jäljiltä murskekäytävät rehottavat helposti sammalta ja pikkurikkoja. Käytävät on siis syytä saada perusteellisesti harattua ennen talven tuloa. Itse haravoin käytävät huolella ennen haraamista, jotta tippuneet lehdet eivät joutuisi haratessa murskeen sekaan ja tuottaisi käytäville ei toivottua humusta. Haraaminen itsessään on haravoinnin jälkeen kolmivaiheinen prosessi. Ensimmäisenä kitken pahimmat rikat, toiseksi käännän murskeen voimakkaasti rikkaruohoharalla reilu viiden sentin syvyydeltä ja viimeisenä haraan rautaharavalla käytävän tasaiseksi ja ilmavaksi. Talven pakkaset tekevät tehtävänsä ja ilmavuuden hankkiminen murskepinnoitteille on parasta hoitoa.

Potagerin syystyöt
Potagerin keskikäytävä haravoinnin ja haraamisen jälkeen.
Potagerin käytävät
Huolella haratut käytävät helpottavat kevättöitä.
Potagerin käytävä
Potagerin päätykäytävältä avautuva näkymä kohti jokilaaksoa.

Patsaiden ja ruukkujen talvisäilöön vieminen

Viimeisenä työnä on sitten potagerin kaikkien pikkuihanuuksien vieminen suojaan talvipakkasilta. Kaikki ruukut, vanhat antiikkikastelukannut, patsaat ja tolpat saavat siirtyä lämpimiin kellaritiloihin talveksi. Kun kaikki syystyöt on tehty potagerin käytävät piirtyvät selkeinä syksyn runsautta vasten ja kevään odottaminen voi jälleen alkaa. Puutarhahöperön vuosi kulkee loikaten hyytävän talven yli suoraan syksystä seuraavaan kevääseen. Ja tänä talvena alkaakin sitten ihan urakalla potagerin reuna-alueiden suunnittelu ja puistomaisen arboretun-tyyppisen alueen taimien valinta, jotta keväällä välittömästi roudan sulettua päästään uusiin perustuspuuhiin =)

Potagerin syystyöt
Kauniit kuuraiset yksityiskohdat ovat iloa silmälle kuuraisina aamuina
Avainsanat

2 Comments

  • Nuo käytävät on kyllä upeat, mutta eivät ilman työtä!
    Nyt alan pikkuhiljaa fiilistellä joulua, sitten heti kevättä;)

    • Kiitos, kiitos =) Käytävät vaativat totisesti kurinalaisuutta 😉 Joulua täälläkin vähän jo fiilistellään =)

Vastaa:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.