Ensikertalaisen valkosipulit

Valkosipulit
Ensimmäiset huumaavan tuoksuiset valkosipulit on nostettu

Olen ensikertalainen valkosipulien kasvatuksessa. Keväällä istutetut kynnet ovat varttuneet kesän aikana ja tänään vihdoin päätin kurkistaa miltä valkosipulit oiken näyttävät. Käänsin varoen maata talikon avulla, jotta saisin huumaavan tuoksuiset ihanuuteni ylös maasta. Ja hiekkamultamaan uumenista nousikin melkoisesti tuoksuvia palleroita.

Valkosipulit
Käänsin varoen talikolla maata, jotta sain valkosipulit nostettua ylös maasta

Valkosipulien jakaminen

Kun olin nostanut kymmenkunta mätästä valkosipuleita huomasin osan olevan todella pieniä. Nopean googletuksen tuloksena löysin tiedon siitä, että valkosipulit pitävät ravinteikkaasta maasta. Joten tein johtopäätöksen, että maa kaipaisi lisää potkua. Mutta en antanut tämän latistaa valkosipuli-innostustani. Erottelin pienimmät sipulit toisistaan ja istutin ne uudelleen. Valkosipulit kannattaa istuttaa syvälle ja näille pienimmille kaivoinkin reilu 10cm syvät istutuskuopat. Möyhityn maan pinnalle pitää vielä syystöiden yhteydessä hakea kerros palanutta hevosenlantaa, jotta maassa olisi riittävästi voimaa ensi vuonna.

Valkosipulit
Valkosipulit olivat kasvaneet tiiviisiin ryppäisiin
Valkosipulit
Pienimmät valkosipuliryppäät irroitin toisistaan uudelleen istuttamista varten
Valkosipulit
Muhkeimmat yksilöt pääsevät maustamaan ruokapöydän herkkuja

Valkosipulien maailma on moninainen ja kiehtova. Lajikkeita löytyy useita ja erityyppisiä. Täältä pääset lukemaan lisää valkosipulien kasvattamisesta.  Minunkin pitää istua alas ja vielä oikein kunnolla perehtyä näiden ihanuuksien kasvattamiseen. Jos vaikka vähän lisäoppia hankittuani onnistuisin ensi vuonna paremmin. Mutta nyt keittiöön kokkaamaan ja testaamaan itsekasvatettujen valkosipulien makua.

Valkosipulit
Keittiöön päätyi neljä pullukkaa ja voimakkaasti tuoksuvaa yksilöä.
Avainsanat

4 Comments

  • Wau,minulla ei taaskaan onnistanut,mutta en lannistu vaan kokeilen joka vuosi uudelleen ja uudelleen niin kauan ennenkuin onnistun..

    • Ehdottomasti kokeilemisen arvoinen asia =) Kyllä se sitten jonain kertana yllättää =)

  • Mikäs lajike sinulla on? Niin jännän pyöreitä nuo sipulit. Aleksandra ollut minulla jo vuosia ja siitä tulee kyllä joka vuosi hyvästi satoa.

    • Voi tuo lajike on kyllä kadoksissa. Itsekin ihmettelin näiden muotoa, mutta maku oli kipakkaakin kipakampi.

Vastaa:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.