Viettelevät Victoria luumut ovat kypsyneet!

Victoria luumut
Victoria luumut ovat satoisia ja herkullisia puutarhan aarteita.

Juuri ja juuri on toivuttu jättimäisestä päärynäsadosta ja nyt pukkaa jo päälle luumuja. Tällä kertaa tilanne näyttää suorastaan huolestuttavalta, sillä kymmenen vuotta vanha Victoria luumupuu on äitynyt tekemään ennennäkemättömän jättisadon. Ja tämä jättisato ei suinkaan ole hyvä asia kuten moni luumuharrastaja tietää. Pahimmassa tapauksessa se voi johtaa ihanan luumupuun menetykseen. Victoria luumut ovat nimittäin runsassatoisia ja rahkilevaiheessa tulevaa satoa olisi hyvä rajoittaa nyppimällä liialliset rahkilat pois. Ja tämä vaihe jäi tietysti meillä tänä vuonna tekemättä.

Victoria luumut
Victoria luumut ovat kellertävän oransseja.

Satoisa ja itsepölytteinen Victoria

Vanha englantilainen luumulajike Victoria on itsepölytteinen ja siitä johtuu lajikkeen suuri satoisuus. Victoria niin kuin monet muutkin luumupuut viihtyvät suojaisassa, aurinkoisessa ja hietaisassa maaperässä. Meidän potagerissa nämä kaikki kasvupaikkaominaisuudet toteutuvat ja luumut viihtyvät erinomaisesti. Victoria luumun etuna on itsepölytteisyys, mikä takaa usein runsaan sadon. Suuri sato saattaa koitua myös puun kohtaloksi. Oksat repeilevät helposti painavan luumusadon alla ja mikä pahinta jättimäinen sato voi heikentää 1-2 vyöhykkeellä viihtyvän Victorian talvenkestävyyttä. Edes vanha puu ei ole suojassa siis tältä vaaralta. Paras keino suojella puuta on nyppiä luumurahkileita pois jo kasvukauden alussa. Meillä tämä jäi tänä vuonna tekemättä ja nyt hieman pelottaa rakkaan luumupuun puolesta.

Victoria luumut
Yhdestä oksasta voi tulla näin paljon luumuja!

Myöhäinen sato

Victoria luumut selviävät vain 1-2 vyöhykkeillä. Niiden sato kypsyy erittäin myöhään syksyllä, aivan syyskuun loppupuolella ja joskus jopa syyslokakuun taitteessa. Tänä vuonna olen erityisesti jännittänyt luumusadon kypsymistä, sillä kylmä ja sateinen kesä on pitänyt luumut vihreinä ja kivikovina erityisen pitkään. Nyt kuitenkin viilenevät yöt ovat tehneet tehtävänsä ja sato on pikkuhiljaa kypsymässä. Kiinteämaltoinen ja makea Victoria on herkullinen luumu ja meillä suurin osa satoa häviääkin sellaisenaan. Mutta hyvät luumureseptivinkit ovat aina tervetulleita =) Jos Sinulla on siis sellainen tiedossasi niin vinkkaathan siitä =)

Victoria luumut
Luumuvati keittiön pöydällä odottamassa herkuttelijaa.

Vinkkejä luumujen kasvattamiseen

Pienikasvuisia luumupuita pitää ilman muuta olla jokaisessa puutarhassa, sillä mikään ei ole parempaa kuin kypsän sadon nauttiminen suoraan omasta puutarhasta. Luumut rakastavat lämpimiä ja suojaisia paikkoja. Talvikosteudelta suojassa oleva kumpare toimii siis mitä mainioimmin luumujen kasvattamiseen. Kotipuutarha -lehdessä on myös hyödyllinen artikkeli luumufriikki Simo Tommolan luumujen kasvatusvinkeitä. Tästä pääset tutustumaan artikkeliin ja kartuttamaan luumutietouttasi. 

6 Comments

  • Oi, mikä ihanan positiivinen ongelma! Minulla on pihassa Sinikka ja Victoria, mutta ne ovat nuoria puita ja valitettavasti minulla ei tullut satoa ollenkaan. Ne ovat tainneet pahastua aivan puiden juurien vierellä tehtävästä rakennuksen perustuskaivuuhommista. Ihania satohetkiä! 🙂

    • Voi varros vaan muutama vuosi niin sullakin on positiivinen ongelma siellä. Victoria on käsittämättömän satoisa ja siitä on hyvä poistaa liikoja rahkiloita =)

  • Oi! Kirjoituksesi ja kuvasi saavat veden kielelle ja melkein kyyneleet silmiin Viktoria-muistoista. Lapsuudenkodissani oli pitkä rivi näitä kiviaidan vieressä yli kuusikymmentä vuotta sitten. Viktoriat syötiin tuoreeltaan, myyntiin taisi myös mennä, mutta muista luumuista ja kriikunoista tehtiin hillot ja viinit.

    • Luumut ovat niin ihania ja erityisesti nuo Victoriat ovat erityisen herkullisia ja hyviä.

  • Kiitos juttuvinkistä, kävin lukemassa heti. Meille on istutettu neljä luumupuuta mutta yksikään niistä ei tee vielä satoa. Leikkaamiseen sain nyt hyvät ohjeet.

    • Eipä kestä. Itsekin innostuin perehtymään luumujen kasvattamiseen taas lisää. Luumut ovat niin ihania kun satokausi alkaa =)

Vastaa:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.