Kuinka syntyy kuumottava kukkakimppu leikkokukista?

Kukkakimppu leikkokukista
Epäsymmetrisyys tuo kukkakimppuun rentoutta ja historiallista tunnelmaa.

Syksy on koleudestaan ja sateista huolimatta ihanaa aikaa. Viimeiset kukkaset kukkivat kilvan, ennen talven tuloa ja pienen palan mennyttä kesää voi vielä tuoda sisälle kukkakimppuna. Olen aina ihaillut taitavia kukkakimppujen ja asetelmien tekijöitä. Niinpä ajattelin itsekin perehtyä hieman upeiden kukkakimppujen saloihin. Etsin siis alkutöikseni vinkkejä siihen kuinka rakentaa näyttävä ja runsas kukkakimppu leikkokukista.

kukkakimppu leikkokukista
Vastapoimitut leikkokukat ovat mitä parhainta materiaalia kukkakimppuun

Esivalmistelutyöt kukkakimpun rakentamiseen

Ensimmäiseksi kävin poimimassa runsaasti niin vihreää tukimateriaalia kuin kukkiakin puutarhasta. Hankin kasvihuoneen uumenista vanhan ruostuneen ja rosoisen pikku ämpärin ja sen pohjalle tein vanhasta litran vetoisesta turkinjugurttipurkista vesipurkin kukille. Purkin reunoille teippasin ristikon helpottamaan kimpun rakentamista. Hyvänä keinona on myös oasissienen käyttö, mutta sellaista minulla ei ollut kotona, joten teippiristikko sai ajaa tätä tukevoittamisen virkaa. Seuraavaksi asettelin ristikkoon metsätyräkkien rentoja, hitusen punertavalehtisiä oksia ja tummanpuhuvia mustanseljan lehtiä. Nämä muodostivat tiiviin ja tukevan alustan kimpulleni. Ja sitten ihanien kukkien pariin. Kokosin tuohon alle vielä vinkkilistaa kimpun rakentamiseen.

Kukkakimppu leikkokukista
Leikkokukat kannattaa kerätä laakeaan vesiastiaan ja nostaa vasta juuri ennen kukkakimpun asettelua pöydälle.
Kukkakimppu leikkokukista
Kukkakimpun pohjaksi kannattaa kerätä reilusti tukimateriaalia. Tässä mustaseljan oksia.
Kukkakimppu leikkokukista
Kaikista kukkasista kannattaa varsi karsia paljaaksi ja poistaa kaikki lehdet. Näin niitä on paljon helpompi asetella kimppuun.

Kukkakimppu leikkokukista:

  1. Kerää riittävästi kukkasia ja vihreää tukimateriaalia
  2. Irrota kaikista kukkasista vihreät lehdet, niin että jäljellä on vain paljas kukkavarsi ja kukka
  3. Leikkaa uudet imupinnat kukille ja vihreille
  4. Rakenna kukkakimpun pohja vihreistä tukikasveista
  5. Aseta näyttävä kukka kimpun kiintopisteeksi
  6. rakenna kiintopistekukkasen ympärille epäsymmetrinen ja täyteläinen kokonaisuus
  7. Anna kukkien ja vihreiden peittää maljakkoa niin, että vain 1/3 maljakosta jää näkyviin.
Kukkakimppu leikkokukista
Parhaan pohjan kukkakimpulle saa tiivistää vihreistä kasveista muodostuvasta pohjasta. Tässä pohjamateriaalina metsätyräkit ja mustaselja.
Kukkakimppu leikkokukista
Aloita kimpun rakentaminen näyttävän kiintopiste kukkasen asettelulla.
Kukkakimppu leikkokukista
Kiintopiste kukkasen ympärille aletaan rakentamaan sitten epäsymmetristä kimppua

Kukkakimpun muoto

Kukkakimppuun saa näyttävyyttä ja jännitettä kun luopuu perinteisestä pallon mallisesta tai pyramidin mallisesta sommitelmasta. Sen sijaan epäsymmetrisyys on näissä hommissa valttia. Ensinnäkin kukkakimppu saa reilusti peittää maljakkoa. Rennot ja rönsyilevät vihreät ovat oiva keino kadottaa maljakkoa näkyvistä. Muodon rakentamisessa on tärkeää hakea näyttävä kiintopistekukka, joka mieluiten asetetaan maljakon jompaan kumpaan reunaan. Tämän ympärille lähdetään rakentamaan epäsymmetristä, mutta hallittua kokonaisuutta. Kimppu voi valua reilummin jommalta kummalta puolen maljakkoa tai kohota korkeuksiin toiselta reunaltaan. Erimuotoiset kukkaset tuovat kivasti tekstuuria ja kiinnostavuutta kimppuun. Kimpun asettelussa kannattaa rohkeasti siis kokeilla suurien, pienien, tiiviiden, huiskulomaisten, pitkullaisten ja pyöreiden kukkien yhdistelemistä.

Kukkakimppu leikkokukista
Kukkakimppu rakennetaan epäsymmetriseksi. Tämän jälkeen on syytä tarkastella kimppua vielä etäämmältä ja tehdä lopuksi tarvittava viimeistely.
Kukkakimppu leikkokukista
Lisäsin lopuksi vielä kimpun alareunaan pikkuisia neilikoita, lisäämään kimpun epäsymmetrisyyttä.

Kukkakimpun väritys

Kukkakimppuun voi hyvinkin käyttää saman sävyisiä kukkia, joissa kuitenkin hitusen kontrasti vaihtelee. Tummat ja vaaleat saman sävyiset kukkaset muodostavat harmonisen kokonaisuuden. Voit myös rohkeasti yhdistellä vaikka tummanpunaisia ja valkosia kukkia kimppuun, mutta tällöin kimpusta tulee helposti laikukas. Tällöin voit pehmentää kokonaisvaikutelmaa valitsemalla mukaan kukkia, joiden värityksessä on sekä punaista, että valkoista. Upeaa tunnelmaa voi myös loihtia käyttämällä lämpimän ja kylmän sävyisiä kukkia samassa kimpussa. Pääasia on, että inspiroidut kukkakimpun rakentamisesta ja testaat luovasti erilaisia yhdistelmiä, näin varmasti löytyy se oma lemppari väriyhdistelmien joukosta.

Jos haluat ihastella kauniita kukkakimppuja kannattaa ehdottomasti mennä Instagramiin ja seurata ihanaakin ihanamman Hilma-Tellervon inspiroivia luomuksia. Jos taas kirjallisuus inspiroi niin täältä löydät kaksi erityisen ihanaa kirjaa kukkakimpuista ja leikkokukista. Tässä taas kivoja vinkkejä oman kukkaniityn perustamiseen.

Vastaa:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.