Punahatut ja päiväperhoset

punahatut ja päiväperhoset
Päiväperhoset rakastavat erityisesti punahattuja.

Punahatut ovat nyt parhaimmillaan. Punahatut ovat yksiä potagerimme ensimmäisiä perennoja. Huokoinen hiekkamultamaa ja aurinkoisuus ovat taanneet niiden viihtymisen siinä määrin, että saan vuosittain kitkeä uusia pikkuisia punahattujen taimia tunkioon. Punahatut nimittäin leviävät suotuisissa oloissa melkoisen hanakasti siemenistä, mutta tiukassa savimaassa ne eivät suostu viihtymään sitten millään. Tällä niin kuin monella muullakin perennalla pitää olla olosuhteet kohdillaan, jotta viihtyminen on taattua.

punahatut ja päiväperhoset
Punahatut näyttävät kauniilta tiiviinä kasvustoina

Punahatuista on monenlaista iloa!

Punahattujen kasvutapa on suorastaan täydellinen. Vankat ja tanakat varret pitävät lähes metrisen perennan pystyssä säässä kuin säässä. Myös päivänkakkaraa muistuttava kukka on tiivistä tekoa, että useimpien lähteiden mukaan se kukkii keskimäärin huikeat 32 päivää. Vauh. Kukkaloisto on siis taattu koko loppusyksyksi! Mutta siinä missä punahatuista on silmäniloa puutarhassa ne myös viettelevät moninaisen joukon pörriäisiä, kultakuoriaisia ja päiväperhosia ympärilleen. Ei näitä siis suotta pidetä yksinä perhosbaarin suosikkikukkina. Seurattavaa riittää siis koko kukinnan ajaksi. Lisäksi punahattukasvusto on parhaimmillaan tiivis ja siisti, eivätkä rikat pääse kasvuston läpi kasvamaan. Kelpo kasvi kaikkinensa siis.

punahatut ja päiväperhoset
Punahattufiilistelyä vastavaloon!

Punahatut ovat myös erittäin kuvauksellisia. Niiden terälehdet piirtyvät kauniisti auringonvaloa vasten. Ulkoilmaelämän lisäksi punahattujen kauneudesta voi nauttia myös leikkokukkien tai kuivakukkien muodossa. Leikkokukkana punahatut ovat kestäviä ja niiden kukkaset voivat kestää kauniina maljakossa peräti kaksi viikkoa ja lisäiloa tietysti talveen saa kuivattamalla kukintoja. Kannattaa siis kokeilla.

punahatut ja päiväperhoset
Punahatut valtaavat helposti tilaa itselleen.
Punahatut ja päiväperhoset
Echinacea purpurea `Secret Romance`, kerrottu punahattu

Punahattujen tarjonta on kasvanut rutkasti viimeisen kymmenen vuoden aikana. Taimistoille on ilmestynyt toinen toistaan ihanampia kerrottuja punahattuja, joiden värit vaihtelevat valkoisesta, pinkkiin, oranssiin ja keltaiseen. Kerrottuja punahattuja ei voi lisätä siemenistä toisin kuin tavallisia kaunopunahattuja. Mutta kivoja yksityiskohtia perennapenkkiin voi hankkia vaikka yksittäistaimina. Kauniit punahatut ovat olleet myös Kotipuutarhalehden elokuun kasveja vuonna 2015. Tästä pääset lukemaan lisää juttua punahatuista =)

punahatut ja päiväperhoset
Verbascum x hybrida `Shouthern Charm` tulikukat toimivat mitä parhaiten punahattujen seassa

2 Comments

  • Upeat punahatut, meidän savimaalla eivät viihdy millään.

    • Punahatut karttavat kovasti savea ja talvimärkyyttä. Meidän hiekkamultarinne on otollinen niille.

Vastaa:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.