Siementen kerääminen parempaan talteen!

Siementen kerääminen
Siementen keruussa kannattaa olla kynä ja paperia mukana, jotta jatkossakin erottaisi mitä siemeniä tuli kerättyä =)

Loppukesä on parasta aikaa puutarhassa. Siinä missä puutarhan herkut ja antimet kypsyvät kypsyvät myös ihanaiset siemenet. Puutarhan ihanimpien kukkijoiden siemenet kannattaa siis kerätä talteen ja hyödyntää kyseisen lajin lisäämiseen tai viedä vaikkapa ihanana puutarhatuliaisena puutarhatutuille. Siemenpuuhat ovat varmasti yksi lempipuuhistani puutarhassa. Tuoreiden siementen kylväminen ja pikkuisten taimien kasvun seuraaminen on parhautta. Taitaa klassisen Pikku Prinssi kirjan sanoissa olla niin perää. “Aika, jonka olet tuhlannut ruusullesi, tekee siitä niin tärkeän sinulle”, sanoi kettu Pikku prinssille. Jotenkin vaan näihin itse kasvatettuihin muodostuu aivan toisenlainen side kuin taimistoilta haettuihin valmiisiin taimiin. Ehdotan siis siementen keruuta ja taimikasvatusta kaikille, jotka haluavat syvällisempää sidettä puutarhurointiin 😉

Siementen kerääminen
Isotähtiputken siemenet ovat jo kehittyneet.

Isotähtiputki ja kylmäkäsittelyä vaativat siemenet

Isotähtiputki `Primadonna` (Astrantia major) on kaunistakin kauniimpi ja kova tuottamaan myös siemeniä. Kukinnan jälkeen kehittyvät siemenet muodostavat ikään kuin uuden kukkaruusukkeen. Koko siemenruusuke kannattaa leikata talteen ja irrottaa siemenet vasta sisätiloissa. Isotähtiputkien lisäys taitaa helpoiten onnistua kylvämällä siemenet haluamaansa paikkaan ulos syyskuun paikkeilla, sillä siemenet tarvitsevat kylmäkäsittelyn itääkseen ja tällä systeemillä luonto hoitaa kyseisen käsittelyn vähän niin kuin itsestään. Lue lisää niksejä ja vinkkejä kylmäkäsittelyyn.

Siementen kerääminen
Tähtiputkesta voi leikata koko siemenpallukan ja irroittaa siemenet vasta sisätiloissa.

Törmäkukat, helposti itävät perennat

Japanintörmäkukka (Scabiosa japonica var. alpina)on kiitollinen kukkija ja mikä parasta se on erinomainen perhoskasvi. Törmäkukka kukkii runsain mitoin ja siemensato on aina taattu. Kypsyneet siemenet varisevat helposti itsestään, joten siementen keruussa kannattaa olla tarkkana ja kerätä aarteet talteen ennen kuin se on myöhäistä. Törmäkukat ovat siitä kivoja, että niiden itämisaika vaihtelee 5-15 päivän välillä, joten kylväjä saa nopeasti pieniä hoidettavia. Ensimmäisenä vuotena törmäkukat kasvattavat lehtiruusukkeen ja vasta seuraavana vuotena ne aloittavat kukintansa. Meillä onkin kasvihuoneessa tällä hetkellä seitsemää eri lajia törmäkukkia kasvamassa, jotta ensi vuodeksi saataisiin uusia ihanuuksia. Perennojen kylväminen on helppoa ja edullista puuhaa. Lue lisää vinkkejä perennojen lisäämiseen siemenistä.

Siementen kerääminen
Siementerttuja voi leikata sellaisenaan vaikkapa pieneen pakasterasiaan.
Siementen kerääminen
Tästä on kerinnyt jo varisemaan siemeniä.
Siementen kerääminen
Kun siemenet pysyvät omissa rasioissaan niin ne tunnistaa vielä sisälläkin.

Helposti kylväytyvät unikot

Unikoiden kasvattaminen on monella tapaa palkitsevaa. Ne tuottavat kauniin kukintansa lisäksi äärettömän kauniita siemenkotia, joita voi käyttää maljakossa koristeena tai hyödyntää upeisiin asetelmiin koristeiksi. Lisäksi unikot on kaikkein helpoimpia kylvettäviä. Riittää kun siemeniä huiskii ja sirottelee niille alueille, joihin unikon haluaa kylväytyvän. Tämä tietysti asettaa omat haasteensa niiden kasvattamiselle. Unikot näet kylväytyvät varsin kiivaasti itsekseen. Joskus siis siemeniä on hyvä kerätä talteen, jotta saisi taltutettua joidenkin kasvien levittäytymistä. Meillä unikoiden siemenkodat ovat jo kerjuukuntoisia, sillä nämä kannattaa kerätä ennen kuin siemenkodan yläosassa olevat lentoaukot avautuvat.

Siementen kerääminen
Unikoiden komeat siemenkodat näyttävät upeilta ihan koristeenakin.
Siementen kerääminen
Unikoiden siemanpalluroita on satoja ja taas satoja.

Siementen kuivattaminen ja säilyttäminen

Kun siemensato on kerätty puutarhasta talteen on siemenet syytä kuivattaa huolella. Itse käytän siementen kuivattamiseen väljää, ilmavaa tilaa. Irooittelen siemenet varoen tertuista ja siemenkodistaan sekä huolehdin siitä, että jokainen siemen on nimetty tarkasti. Muutoin seuraavana vuotena ei enää välttämättä tunnistakaan mitä siemeniä tuli säilöttyä. Lisäksi huolella nimettyjä siemenpussukoita on kiva antaa lahjaksi tai tehdä vaihtokauppaa muiden innokkaiden kanssa. Tutustu lisää siementen säilyttämiseen täältä!

siementen kerääminen
Japanin törmäkukka (Scabiosa japonica var. alpina) on erityisen helppo kasvattaa siemenestä
Siementen kerääminen
Tähtiputken siemenet tarvitsevat kylmäkäsittelyn itääkseen.

7 Comments

 • Voiko noita unikon siemenkotia kerätä siis ihan heti kun kukista on terälehdet varisseet? Eikö niiden tarvitse jotenkin “kypsyä” tai “valmistua”? Näin olin tuosta lentoaukkojen avautumisesta ymmärtävinäni.

  – Elma –

  • Nuo kuvan unikon siemenkodat ovat keruukuntoisia. Siemenet kypsyvät kodassa loppuun ja ilmaluukut avautuvat kun siemenet ovat valmiina =)

  • Ehdin nyppimään unikoistani nuo siemenkodat jonka jälkeen vasta huomasin etteivät varmaankaan ole kypsyneet, kukinta vasta hiljattain loppunut eivätkä “helise”. Mahtaako noista enään saada saalista ensi vuodelle? Voivatko kypsyä vielä siemenkodassa ollessaan kun en ole avannut niitä vai nakkaanko suoraan roskiin? 🙈

 • Kiitos! Lähdenpä siis heti niitä katkomaan. Haluan siemenet talteen ja valita niiden kylvöpaikan itse.

  – Elma –

 • Hei Johanna! Olen jo pitkään seurannut insiroivaa puutarhablogiasi. Täältä on löytynyt hyviä vinkkejä ja ohjeita tällaiselle noviisille, kiitos siitä. Pidän myös itse blogia ja mainitsin sinut viimeisessä postauksessani jos kiinnostaa voit käydä lukaisemassa sen täällä http://paleredrose.blogspot.fi/2017/08/siemenpaketti.html .
  Lämpimästi tervetuloa vierailulle! Terkuin Katja

Vastaa:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.