Loppukesän potager kylpee runsaudessa

Potager eli keittiöpuutarha
Pystyakseli on potagerin vanhinta osaa.

Potager valmistautuu pikkuhiljaa s-sanaan. Saako sitä edes vielä sanoa ääneen? Loppukesän potager vaatii melkoisesti erilaisia työvaiheita pysyäkseen kunnossa. Kaksi tärkeintä työvaihetta on ehdottomasti jättipoimulehtien, sormustinkukkien ja ritarinkannusten kukintojen alasleikkaus sekä käytävien kunnostus. Potagerin maa-aines on hikevää hiekkamultamaata, minkä johdosta suurin osa perennoista levittäytyy siementämällä melkoisesti. Tarvitaan siis melkoisesti kurinalaisuutta ja päättäväisyyttä, jotta ihanat kukinnot saa leikattua pois ennen kuin ensimmäiset siemenet kypsyvät. Lisäksi monet perennat ehtivät kukkia kauniisti toisenkin kerran kun kukinnot poistaa riittävän ajoissa.

Potager eli keittiöpuutarha
Potagerin keskimmäinen vaaka-akseli on 50m pitkä. tähän on tulossa potagerin sisäänkäynti.
Potager eli keittiöpuutarha
Näkymä vaaka-akselilta kohti potagerin päätyä.

Kierros potagerissa

Potageria on rakennettu pikkuhiljaa nyt jo yhdeksän vuotta. Mitat ovat vuosien varrella venyneet ja vanuneet ja nyt potager on noin 1800m² kokoinen ja murskekäytäviä on yhteensä reilut 298m.

Vaaka-akseli ja sisääntuloalue

Aloitetaan potagerkierros vaaka-akselilta eli tulevaasta sisääntulopäädystä. Potagerin vaaka-akseli on 50 metriä pitkä ja käytävä päättyy toisessa päässä potageria reunustavaan orapihlaja-aitaan. Orapihlaja-aidan on tarkoitus tulla noin 150 cm korkeaksi ja sulkea potager ikäänkuin muurien ympäröimäksi sisätilaksi. Myös sisääntulopäätyä ympäröi orapihlaja-aita. Kuten kuvista näkyy niin potager on vielä hitusen kesken. Keskeneräisyys tekee sen, että rauhassa ajan kanssa muodostuu uudet ideat ja ajatukset. Osaksi tästä syystä potagerin sisääntuloalue on keskeneräinen. Se siis vielä etsii oikeaa muotoaan. Ja muodolla tarkoitan sitä tuleeko sisäänkäynnin kohdalle mahdollisesti kärhökuja tunnelimaisine rakenteineen vai kaariportti sekä pylväät ylväine kukkaruukkuineen. Tämä on siis vielä pohdinnan alla. Haasteita tuolla potagerissa aiheuttaa maaston kaltevuus, mikä erityisesti korostuu sisääntulon kohdalla.

Potager eli keittiöpuutarha
Terracottaruukut koristavat sisääntulopäädyn istutusalueita.
Potager eli keittiöpuutarha
Näkymä vaaka-akselin toisesta päädystä kohti sisääntuloaluetta.

Pystyakseli ja keskusrondelli

Potagerin pystyakseli on vanhinta potagerin aluetta. Akselin pituus on 40 metriä ja se alkaa talolta ja kulkee kohti tonttia reunustavaa kiviaitaa. Pystyakseli on kohdennettu talon keskelle ja keittiön ikkunasta aukeaa näkymä suoraan pystyakselin halki kohti läheistä jokilaaksoa. Pystyakselia koristaa kaksi tolppaa sekä ananasfinialit. Lisäksi  käytävän keskipisteessä on keskusympyrä eli rondelli ja käytävä päättyy toiseen suureen ympyrään. Ympyrät katkaisevat pitkien käytävien tuntua ja pysäyttävät katsetta erilaisiin yksityiskohtiin. Keskiympyrässä on ihanainen naisfiguri, joka katselee kaihoisahti jokirannan suuntaan.

Potager eli keittiöpuutarha
Potagerin pystyakseli kulkee kohtisuorassa linjassa talon kanssa. Pystyakselilla on pituutta 40m
Potager eli keittiöpuutarha
Pystyakselilla on ananasfinialit
Potager eli keittiöpuutarha
Potagerin keskiympyrässä, rondellissa on naapurilta saatu ihana naisfiguri
Potager eli keittiöpuutarha
Keskiympyrän alueella on ihania varjoalueita.
Potager eli keittiöpuutarha
Ilta-aurinko siivilöityy kauniisti kirsikkapuiden välistä

Potagerin reuna-alueet

Potagerin reuna-alueet ovat niin sanottua uudisosaa. Sen lisäksi, että potagerissa on sitä halkovat vaaka- ja pystyakselit sitä ympäröi kauttaaltaan käytävät. Päädyn murskekäytävä on puolimetriä muita käytäviä leveämpi. Tämän päätykäytävän takana kulkee orapihlaja-aita ja sen takana kulkee vielä yksi huoltokäytävä. Käytäväverkoston yhteispituus tuon huoltokäytävän kanssa on huimat 298m. Mikään ei ole tärkeämpää kuin huolehtia käytävien puhtaudesta ja kunnosta. Säännöllinen kitkeminen ja haraaminen on kunnossapidon ehdoton edellytys.

Murskekäytäviä on yhteensä reilut 298m

Potager eli keittiöpuutarha
Päätyalue on potagerin uutta aluetta. Vasemman puoleisen kukkapenkkialueen takana on orapihlaja-aita.
Potager eli keittiöpuutarha
Potagerin alakäytävä
Potager eli keittiöpuutarha
Potagerin alakäytävän toisessa päädyssä on jättimäinen kompostialue.

Potagerin alapääty on myös vielä keskeneräinen. Käytävän ja kiviaidan välinen nurmialue on erityisen hankalahoitoinen ja sille alueelle onkin tulossa vielä jotain kivaa kunhan ajatukset alueen suhteen kirkastuvat. Myös tunkioalue kaipaisi aitaa ympärilleen ja ehkäpä muutoinkin siirtoa hieman etäämmälle potagerista. Tunkioalueen merkitys on todella suuri sillä se syö kaikki orgaaniset jätteet mitä potager synnyttää. Suurimpana kitkentäjätteen lisäksi on poisleikattavat kukkaset, joita tulee vuosittain useamman kymmentä kottikärryllistä. Mutta kaiken tuon jälkeen potager intoutuu syksyllä uuteen kukintaan ja ritarinkannusten toinen kukinta kestää aina pakkasentuloon asti.

Potager eli keittiöpuutarha
Joskus kitkeminen on suorastaan kaunista
Potager eli keittiöpuutarha
Potagerein ylläpito vaatii välillä luopumista ihanista kukkijoista
Potager eli keittiöpuutarha
Kuorikatealueet ja murskepinnoitteet luovat tilan tuntua.

 

Avainsanat

4 Comments

  • Vaikuttavaa! Potagerisi henkii ihanaa vanhan ajan tunnelmaa. Melkein voin kuvitella kartononneidon kuljeskelemaan potagerin käytäviä.

    • Voi kiitos =) Historialliset puutarhat kiinnostavat kovasti, joten kiva kuulla, että sinusta puutarhassa on menneen ajan fiilinkiä.

  • Ei voi kuin huokailla. Ihastuksesta enimmäkseen. Ihan vähän myös työn määrästä ja noista kukkasista kottikärryissä.

    • Väliin itseäkin huokailuttaa kun saa ihania kukkia keräillä kottikärrykaupalla 😉

Vastaa:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.