Juoru ja rönsyliljat villiintyivät =)

Juorut ja rönsyliljat
Keittiössä on viidakon tunnelmaa. Juorut ja rönsyliljat kurouttautuvat kohden ikkunaa ja tuovat rehevyyden tuntua.

Maaliskuussa keittiöön asennettu kasviparru kaikkine retrohtavine kasveineen on ottanut suoranaisen kasvuspurtin. Siitä on muodostunut osa keittiön ilmettä ja ilman se ihanaa rehevyyttä ei aamukahvikaan maistuisi aamukahvilta. Juoru ja rönsyliljat ovat vallanneet itselleen tilaa ja uusia pistokkaita on tullut vaikka kuinka. Muutamat kasvit vastaavasti ovat vieläkin vaille nimeä. Puutarha kasveja tunnen runsainmitoin, mutta tämä huonekasviharrastus on sen verran uusi, että nimet eivät ole niinkään tuttuja.

Juoru ja rönsyliljat
Kaksi etualalla olevaa huonekasvia on vaille nimeä. Suurilehtinen kirjava ja tuo pikkulehtinen köynnöstävä.
Juoru ja rönsyliljat
Ilta-auringon lämpöinen valo luo mukavan levollista tunnelmaa keittiöön.

Huoneilmaa puhdistava rönsylilja

Rönsyliljat ovat hyötyneet kovasti keittiön pohjoispuolen sijainnista ja ikkunoiden läheisyydessä olevasta hajavalosta. Kastelu ja säännöllinen lannoittaminen on saanut niiden kasvuston reheväksi ja runsaaksi. Rönsyliljan helppohoitoisuuden ja vaivattomuuden lisäksi sillä on ilmiömäinen kyky puhdistaa huoneilmaa pienhiukkasista ja joidenkin lähteiden mukaan jopa homepölyistä. Täysikasvuinen rönsylilja saattaa puhdistaa jopa 36 m³ huoneilmaa. Näitähän pitäisi ehdottomasti olla julkisissa tiloissakin – eikö vain? Rönsyliljat ovat ahkerasti kasvattaneet kukkavanoja ja olen saanut juurrutettua uusia poikasiakin.

Metriset juorut

Juorut ovat vuorostaan kasvattaneet lähes metrisiä lonkeroita, jotka ulottuvat nyt jo pöydälle asti. Muutamista pisimmistä olen leikellyt pistokkaita. Jostain vanhasta huonekasvikirjasta luin, että pitkistä juorujen varsista kannattaisi ottaa 10 cm pistokkaita ja lisätä niitä emokasvin juurelle, jotta juoru pysyisi tuuheana kauttaaltaan. Tätä keinoa pitääkin kokeilla =)

Vihreää vihreällä. Marimekon tiiliskivi pöytäliina luo veikeän taustan juorulle. Onkohan muuten tuo isompilehtinenkin jokin juoru?

 

Juorut ja rönsyliljat
Eri sävyiset ja muotoiset lehdet luovat kauniin polveilevan ilmeen.
thillandsia
Rehevän kasvuston seassa viihtyy myös pikkuinen thillandsia.
juoru ja rönsyliljat
Iltojen pimetessä lamput luovat hämärään keittiöön hieman lisävaloa.

Viherkasvikipinä on pikkuhiljaa ja salakavalasti kasvanut ja suunnitteilla on botanical-henkinen huone syksymmällä. Mutta mitä ihania viherkasveja suosittelisit sinne?

3 Comments

  • Tuo kirjava, isolehtinen on kultaköynnös (Epipremnun auream) ja sen pikkulehtinen kaveri on liisantyyny (Callisia repens). Ihana viidakko-tunnelma siellä. 🙂

  • Huonekasvien ilmaa puhdistava vaikutus ei ole ihan yksiselitteinen. Se huonekasvin juurella oleva kasvualusta kun voi puolestaan sisältää vaikka mitä elämää niistä homeista lähtien. Samoin huonekasvi itsessäänkin kerää puhdistamattomana sitä ihan tavallista huonepölyä, jolle -sillekin- on moni allerginen.

Vastaa:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.