Mistä suomalaiset nimet kasveille?

Suomalaiset nimet kasveille
Latinankieliset nimet ovat joskus haasteellisia kun pitäisi tietää tietyn kasvin nimi suomeksi.

Posti toi viikolla yllätyslähetyksen, mikä osottautuikin suorastaan suureksi aarteeksi. Viljelykasvien nimistö käsittää hurjan määrän kasvien nimiä latinasta suomeksi ja suomesta latinaksi. Mikä onkaan siis parempi kaveri siementilauspuuhiin kuin kirja, jonka avulla pääsee näkemään kasvien nimet myös suomeksi. Olen kyseisen kirjan nähnyt useaan otteeseen eri taimistoilla kun olen kysellyt taimien suomenkielisten nimien perään. Viimeksi hankkiessani kaktuksia myyjä kaivoi kyseisen ooppuksen tiskin alta ja etsi minulle nimet joita kaipailin. Nyt kirjasta on ilmestynyt uunituore painos ja juuri parahiksi siementilauspuuhien avuksi, jotta tietäisin myös suomalaiset nimet kasveille.

Kasvien nimet suomeksi
Ulkomaalaisissa siemenluetteloissa nimet ovat latinaksi.

Viljelykasvien nimistö

Viljelykasvien nimistö on paljon muutakin kuin sanakirja. Siitä näkee myös kasvien yleisimmät käyttötavat, onko kasvi yksivuotinen, monivuotinen, huonekasvi, maustekasvi tai jotakin muuta. Lisäksi kirjan alussa kerrotaan yleisesti ottaen tieteellisistä nimistä ja niiden käytöstä. Yksi ekstrajuttu on se, että kirjasta löytyy kukkien ja kasvien nimet myös ruotsiksi. Tästä voi olla hyötyä vaikkapa Instagram päivityksissä. Hmm. pitääpä testata seuraavalla kerralla =) Viljelykasvien nimistön uusin painos on tilattavissa Puutarhaliiton sivuilta. Suorastaan suosittelen ainakin niille, jotka keräilevät kasveja tai tilaavat siemeniä tai taimia ulkomailta.

Kasvien nimet suomeksi
Katalogit ovat pullollaan kesäkukkia, joita on vaikea tunnistaa.
Kasvien nimet suomeksi
Viljelykasvien nimistön avulla on helppo löytää kasville kuin kasville suomenkielinen vastine.

Nuorimmaisen kanssa selailtiin tänään siemenkuvastoja, sillä vielä ehtii hyvin kylvää perennojen siemeniä. Meidän kuvastot ovat pääasiassa englantilaisilta ja saksalaisilta siementen toimittajilta ja suomennusapuja tarvittiin heti alkumetreiltä asti. Ihanaakin ihanampi Berkheya toimeisi potagerin väritykseen mitä parhaiten. Mutta mikä tämä ihanuus on suomenkieliseltä nimeltään? Kapinsäde niminen kasvi näyttää kuuluvan asterikasveihin ja olevan yksivuotinen meidän leveyksillä.

Kasvien nimet suomeksi
Yksi kiinnostava keräilykohde ovat erilaiset piikkiputket

Piikkiputkien nimet löysivät suomenkieliset vastineet yhtä lukuunottamatta. Eryngium martimum on meripiikkiputki ja Eryngium bourgatii vuorostaan koreapiikkiputki. Keskimmäinen jäi arvoitukseksi. Kirjaan päässeet kasvit on valikoitu sen mukaan, että niitä viljellään Suomessa tai tuodaan maahan. Tästä voin siis ehkäpä päätellä, että tämä ei menesty näillä leveyksillä.

Kasvien nimet suomeksi
Piikkiputkia tuntuu olevan melkoisesti
Kasvien nimet suomeksi
Keräilen tyräkkejä ja kasvattelen niitä ulkomaalaisista siemenistä.

Yksi intohimon kohde ovat komeaakin komeammat tyräkit. Tällä hetkellä kasvihuoneessa on itämässä Euphorbia marginata eli lumityräkki. Kylvämistä vielä odottavat Euphorbia mellifera ja Euphorbia amygdaloides eli mantelityräkki.

Tyräkkipussukoita lojuu myös kasvihuoneen lattialla.
Kasvien nimet suomeksi
Latinankielinen nimistö jatkuu myös kasvihuoneen puolelle
Kasvien nimet suomeksi
Nepalinhanhikit ovat hyvässä kasvussa

Kasvihuoneessa koulimista odottaa briteistä lähtöisin olevat Achillea ptarmica yksilöt eli koreakärsämöt. Käytän aina kasvikylteissä tieteellisiä nimiä ja tällä kertaa nimesin myös potagerista varttumaan tuodut nepalinhanhikit.

Kasvien nimet suomeksi
Kukapa olisi muistanut, että Antirrhinum on kotoinen leijonankita.
Kasvien nimet suomeksi
Uunituore Viljelykasvien nimistö on parhautta taimi ja siemenpuuhissa

6 Comments

  • Viljelykasvien nimistön edellinen painos on mulla jatkuvassa käytössä. Tarvitsen sitä toki työssänikin, mutta ei tästä puutarhaharrastuksestakaan tulisi mitään ilman sitä. Se on loistava apuväline myös ulkomaanmatkoilla ja kasvitieteellisissä puutarhoissa.
    Minäkin suosittelen sitä lämpimästi.
    Ja mä en uskalla edes katsoa, mitä kaikkia herkkuja sä tilailit. Tai siis mennä ainakaan noille nettisivuille…. 😉

    • Nimistö on niin tarpeellinen monessakin suhteessa. Etenkin näissä hankinta hommissa 😉

Vastaa:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.