Ihanat ritarinkannukset

Ritarinkannukset
Ritareiden aika on täällä jälleen ja ihana sinisyys valtaa potagerin.

Syöksyvät delfiinit – niitä muinaiset kreikkalaiset näkivät ritarinkannuksen nupuissa ja sieltä juontaa tieteellinen nimi Delphinium. Suomessa vuorostaan kukan silhuetissa on nähty ritarin kannukset ja siitä suomailainen nimi on saanut alkunsa. Ritarinkannukset ovat kiitollisia kukkijoita ja leikkokukkia, joita kannattaa jokaisessa puutarhassa kasvattaa. Tällä hetkellä on meneillään ensimmäinen ritarinkannusaalto ja kukassa ovat kaikki siniseen vivahtavat kannukset. Kukintaansa antaa vielä odottaa kaikki punertavaan vivahtavat ja valkeat kannukset.

Ritarinkannuksia on olemassa satoja erilaisia. Meidän puutarhassa niitä on lähemmäs 40 erilaista. Ritarinkannukset tunnistaa  keskustan värityksestä sekä kasvutavastaan. Vaikka Kukkien terälehtien sävy muistuttaisi toisiaan voi keskiosan värityksessä olla eroja. Toinen merkittävä ero on korkeus ja kasvutapa. Toiset ritarinkannukset kasvattavat pitkän pitkät ja harvat kukkavanat kun taas toiset ovat tiiviitä ja lyhyitä.

Siemenestä kasvatetut ritarinkannukset

Meillä kaikki ritarinkannukset on kasvatettu siemenistä. Ritareiden siemenvalikoimat ovat melkoisen huimat ja Briteissä useat taimistot ovat erikoistuneet pelkkien ritarinkannusten taimien ja siementen tuotantoon. Ritarinkannusten kasvattaminen siemenistä on siis kaikin puolin helppoa ja nopeaa. Siemeniä on hurjasti tarjolla ja hyvälaatuisten siementen itäminen on nopeaa. Ritarinkannukset itävät reilussa 10 päivässä ja pikkuiset taimet kasvavat nopeasti. Niitä voi kylvää myös myöhään syksyyn, sillä juurtuneiden ritarien talvenkestävyys on hyvä.

Erityisen hyviä siementen tilauspaikkoja ovat mm. Larkspur Nursery ja Jellitto. Kumpaisessakin on laajat valikoimat erilaisia ja erivärisiä ritarinkannuksia. Siemenet ovat yleensä hyviä itämään ja siementen hinnat ovat kohdillaan.

Kuihtuneiden kukkavanojen alasleikkaaminen

Ritarinkannukset kukkivat kesässä kahteen kertaan, jos raaskii leikata kuihtuneet kukkavanat alas heti kukinnan jälkeen. Näin meillä on vuodesta toiseen toimittu. Kuihtuneet ritarit näyttävät muutoinkin hieman ankeilta ja hyvälaatuisessa maassa saattaa tulla ongelmia ritarinkannusten siementaimien kanssa. Meillä nämä ovat siementäessään levittäytyneet niin valtaisasti, että alasleikkaus on kaikin puolin hyvä keino niin esteettisesti kuin käytännölisestikin. Kakkoskukinta ritarinkannuksilla kestää yleensä aivan pakkasten tuloon saakka ja näin myös syksyinen puutarha näyttää kauniilta.

6 Comments

  • Kiitos vinkeistä. Sain juuri ritarinkannuksen siemeniä ja mietin voiko ne jo istuttaa vai onko parempi odottaa kevääseen.

  • Kaunis kukka, sopisi meille hyvin kivimuurin viereen rantaan. Pitkä kukintakin kiinnostaa… Täytyy laittaa korvan taakse, vielä siitä ajetaan työkoneilla, joten katsotaanpa ensi keväänä! 🙂

    • Ritarinkannukset ovat kyllä kiitollisia ja upeita kukkijoita =) Olisivat varmasti ihania kivimuurin vierustalla =)

  • Kiitos vinkistä, leikkaanpa omistanikin kukkavarret, siis sitten kun ovat kukkineet;)
    Ehkä ne eivät tänä kesänä ehdi kukkia toistamiseen…

    • Eipä kestä =) Tuo leikkaaminen on kovasti näppärää ja antoisaa, koska tuo toinen kukinta palkitsee vaivan =)

Vastaa:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.