Istutusalueiden kunnostus ja uusien ihanuuksien istutus

Istutusalueiden kunnostus
Ruukku poikineen on odottamassa pääsyä kunnostettuihin istutusalueisiin.

Joskus istutusalueet kaipaavat kunnostusta. Meillä potagerissa maa on lähtökohtaisesti ihanteellista hiekkamultamaata, mutta ajanoloon sekin tiivistyy, köyhtyy ja rikottuu. Silloin on parasta kaivaa alueelta vanhat taimet talteen ja kunnostaa maa perusteellisesti. Kaivoin pari viikkoa sitten potagerin alaosien istusalueiden taimet ylös ja ruukutin huolella ne varttumaan kasvihuoneeseen. Kitkin ja käänsin istutusalueet perusteellisesti ja jätin maan vetäytymään muutamaksi viikoksi. Nyt kun maa oli kuivahtanut, eikä uusia rikkoja liiemmin näkynyt, kunnostin alueet.

Istutusalueiden kunnostus
Kasvihuoneessa on rivistö taimia valmiina odottelemassa uusille istutusalueille pääsyä

Vinkkejä istutusalueiden kunnostukseen!

Puutarhuroinnissa ei koskaan ole oikotietä, mutta säännöllisyys tuo helpotusta moneen arkiaskareeseen ja helpottaa pitkässä juoksussa arkea. Meillä tämä tarkoittaa käytännössä istutusalueiden maan perusteellista parantamista. Yleensä ensitöikseni kitken kunnostettavan alueen, ruukutan kaikki siementaimet talteen ja siirrän isommat perennat ruukkuihin voimistumaan. Tämän jälkeen maa on syytä kääntää talikolla kuohkeaksi. Ja mitä kuohkeutettu maa kaipaakaan?

  1. Hiekkalaatikkohiekka on oivaa maan parannusainetta. Oli sitten savimaa tai multamaa niin hiekka estää tiivistymistä ja helpottaa huomattavasti maan kitkentää ja möynentämistä.
  2. Kalkitus parantaa maan PH:ta puutarhakasveille sopivammalle tasolle ja auttaa ravinteiden imeytymisesä. Täältä löydät lisää juttua kalkitsemisen hyödyistä.
  3. Multa tuo uutta humusta ja ilmavuutta kasvualustaan.
  4. Kanankakka lisää maan ravinteita ja takaa vehreän kasvun.
Istutusalueiden kunnostus
Hienoa hiekkaa, kalkkia ja kanankakkaa lähdössä kunnostustarpeiksi
Istutusalueiden kunnostus
Ensimmäisenä huolella kitkettyyn maahan lisätään kerros hiekkaa
Istutusalueiden kunnostus
Toinen kerros pitää sisällään uutta multaa

Miten estää maan tiivistymistä?

Kun istusalue on huolella kunnostettu alkaa ihanin vaihe, eli uusien kasvien istuttaminen. Hernepensaskujanne – blogin puolella voit käydä katsomassa jutun, jossa ruukutin tälle alueelle tulevia taimia. Nyt taimet ovat varttuneet jo niin, että ne pääsivät takaisin istutusalueelle. Kun maa-alue on kunnostettu on syytä kiinnittää erityistä huomiota ettei tiivistä maata turhaan. Tämä onnistuu parhaiten käyttämällä apuna laudanpätkiä astinlautana, näin paino jakautuu suuremmalle pinta-alalle ja maa ei tiivisty lainkaan niin paljon kuin jos suoraan talloisi istutusalueella.

Istutusalueiden kunnostus
Astinlaudat estävät maata liialliselta tiivistymiseltä

Hiekka ja multa kannataa sekoittaa hyvin istutusalueen maa-ainekseen ja sitten vain istuttamaan! Monissa ohjeissa kehotetaan istuttamaan perennat riittävän harvaan, jotta niille jäisi kasvutilaa riittävästi. itse taas suosin tiheämpää istuttamista, jolloin istutusalueesta tulee nopeammin rehevä ja tiiviin oloinen. Oivia täytekasveja ovat yksivuotiset kukkijat kuten oppineidenkukat.

Istutusalueiden kunnostus
Pikkuinen oppineidenkukka on hyötynyt koulinnasta ja taimi on kovasti vankistunut ja valmiina istutettavaksi maalle.
Istutusalueiden kunnostus
Tukilautoja on syytä siirrellä sitä mukaan kun liikkuu kunnostetulla alueella
Istutusalueiden kunnostus
Astrantia major `Primadonna`on vankistunut muutaman viikon kasvihuoneessa ennen istutusta
Istutusalueiden kunnostus
Istuttamisen ja huolellisen kastelun jälkeen taimen tyvialue on syytä tiivistää huolella

Muutama viikko ja tämä alue näyttää varmasti jo aivan toiselta =) Hernepensaskujanteelta voit käydä kurkistamassa millainen värimaailma tälle alueelle on tulossa =)

Istutusalueiden kunnostus
Lopuksi kerros kalkkia ja kanankakkaa alueelle ja ei muuta kuin kasvunihmeitä odottelemaan

1 Comment

  • Tämä oli hyvä postaus, selkeät ohjeet ja kuvat. Tuo hiekkalaatikkohiekkan köyttö-vinkki oli ihan paras. Laitoin viimekesänä yhteen penkkiin katteeksi kerroksen hiekkaa ja syksyllä sipuleita istuttaessani totesin maasta tulevan tosi hyvää, kun hiekka sekoittui multaan. Mietinkin mistä saisin lisää sopivaa hiekkaa.

    Heti keväällä levitän mullan ja lannoitteen lisäksi hietalaatikkohiekkaa omiin kukkapenkkeihini ja sekoitan sen minkä pystyn. Uusille istutuksille sitten heti valmiiksi hiekkaa joukkoon.

Vastaa:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.