Oi tuoksua hurmaavien terttuneilikoiden!

Terttuneilikka
Neilikan tieteellinen nimi viittaa jumalaisiin kukkasiin, eikä se ole mikään ihme kun näitä ihanuuksia katselee.

Tuoksuja, tuoksuja ihanaisia leijuu pitkin kasvihuonetta. Muutama viikko sitten hankkimani upeat terttuneilikat, tarhaneilikat tai leikkoneilikat, miten niitä sitten haluaakin kutsua valloittavat ihanalla olemuksellaan. Puutarhuroinnissa esteettisyyden lisäksi yksi merkittävä asia ovat ihanat tuoksut. Tuoksut herättävät tunteita ja luovat ympärilleen hienostuneen eleganttia tunnelmaa. Jotain tällaista pientä ylellisyyttä tarvittiin siis myös meidän ihanaan viktoriaanishenkiseen kasvihuoneeseen.

terttuneilikka
Hankin muutama viikko sitten upeita terttuneilikoita

Neilikat inspiraation lähteenä

Neilikoiden historia ulottuu kauas keskiaikaan. Niiden upeat kukinnot ovat inspiroineet vuosien saatossa niin kirjojen kuvittajia, taidemaalareita kuin runoilijoitakin, eikä ihme. Näitä ihanuuksia löytyy suuri ja pieni kukkaisina, valkeina, vaaleanpunaisina, punaisina, aprikooseina ja ties missä ihanissa sävyissä. Symbolisesti neilikoihin liittyy vahvasti rakkaus ja tarkkaan tutkiessaan voi taidehistorian teoksista löytää pieniä viestejä, milloin äidin rakkaudesta, milloin intohimoisesta rakkaudesta tai kirjavakukkaiset neilikat ovat symboloineet kieltävää rakkautta. Kukkiin liittyy siis kauneuneuden lisäksi paljon symboliikkaa ja tarinoita. Yhtä kaikki ihania nämä suurikukkaiset ja huumavalta tuoksuvat neilikat ovat.

Englantilaiseissa puutarhoissa neilikoiden kulta-aikaa elettiin Edward III aikaan. Tämä menestyksekäs keskiajan hallitsija havitteli itselleen Ranskan valtaistuinta. Etelä-ranskasta lähtöisin olevasta ihanasta tarhaneilikasta tuli tähän aikaan suosittu ja sitä ryhdyttiin pikkuhiljaa jalostamaan. Suurikukkaiset neilikat eivät jaksaneet kannatella raskaita kukkiaan ja niitä tuettiin jo keskiajalla pajuristikoiden avulla. Kiehtovaa! Neilikoiden historiaan voisi uppoutua tuntikausiksi aivan kuin tulppaanienkin.

Terttuneilikka
Terttuneilikoita kannattaa istuttaa useampia yhteen ruukkuun niin saa pöyheän istutuksen.
Curry-yrtti
Neilikoiden lisukkeeksi yksi ryhtikasvi – ihanainen curry-yrtti.

Terttuneilikoiden istuttaminen suureen valkeaan ruukkuun

Terttuneilikoiden hopeanhohtoiset luiskaiset, hieman ruohomaiset lehdet luovat ihanan combon yhdessä haalistuneen vaaleanpunaisten kukkien kanssa. Halusin nämä ihanuudet valkeaan, romanttiseen ruukkuun, jotta neilikoiden ihana historia ja värien harmonia korostuisivat. Vanha laakea koristeellinen kulho sopi täydellisesti tähän tarkoitukseen. Pikkuisen kiviä ruukun pohjalle salaojitukseksi. Sitten multaa ja lannoiterakeita ja kaksi upeaa neilikkaa ja yksi curry-yrtti. Istutuksen pitää olla runsas ja tuuhea, jotta tunnelma korostuisi. Tällaista keskikesän ihanuutta tällä kertaa =)

terttuneilikka
Muutama lannoiterae mukaan ja multaa ruukkuun.
terttuneilikka
Terttuneilikoiden kuihtuneet kukkaset kannattaa leikata pois
terttuneilikka
Oi ihanaa kukkaloistoa!
terttuneilikka
Neilikka levittää kasvihuoneeseen huumaavaa tuoksua.

Vastaa:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.