Varsinaiset Juhannuspäivän taimitalkoot

taimitalkoot
Mikä onkaan parempaa kuin suunnitella puutarha-asioita herkullisen leivoksen ja kahvikupposen äärellä.

Kesä ja taimisuunnitelmat ovat mitä parhain yhdistelmä. Oman kylän ihanimmassa kesäkahvilassa taimihaaveet saavat siivet alleen ja uudet ideat lähtevät lehtoon. Kesäkahvila Opaliinan pitäjän kanssa keskusteltiin alkuviikosta kahvilan pihaan tulevista istutusalueista, puhuttiin katteista, leikkokukista, kesän runsaudesta ja ihanaakin ihanammasta puutarhatunnelmasta. Suussa sulava leivosherkku sai ideat oikein kunnolla laukkaamaan. Sovittiin Juhannuspäiväksi puutarhatreffit ja varsinaiset taimitalkoot. Sää on ollut tänään mitä otollisin jakotaimien kaivuuseen ja uusien istutusalueiden perustamiseen. Viileys ja sade sopivat mitä parhaiten tähän puuhaan.

Taimitalkoot
Lapiot viuhuivat sadesäässä ja taimi toisensa jälkeen irtosi pehmeästä maasta.
Taiomitalkoot
Taimien kaivuu on kuin salatiedettä.

Mitä kaikkea ihanaa taimitalkoissa kaivettiin ja puhuttiin?

Kun kahvilanpitäjän pakettiauto hurvasi pihaan alkoi mukavasti kesäsade rummuttaa. Hain lämmintä päälle ja lähdimme katsahtamaan mitkä kasvit sopisivat kesäkahvilan istutuksiin parhaiten. Kantavana ajatuksena oli tietysti ihanat leikkokukat kahvilan paviljongin pöytiin, viileän hennot värisävyt ja runsaus. Ensitöiksemme siis kaivoimme erilaisia akileijoja, vaaleanpunaisia perinteisiä, kerrottuja syvän violetteja, valko-violetteja pikkukukkaisia ja suurikukkaisia taivaansinisiä. Nämä ihanuudet kun kukkivat alkukesästä niin niistä saa ihanaa herkkyyttä ja nostalgista tunnelmaa kahvilan nostalgiaa huokuvaan rautatieläismiljööseen. Helisevä nauru kiiri pitkin potagerin käytäviä kun kaivoimme kesäsateessa taimia ja keskustelimme erinäisistä kotieläimistä, hassuista kommelluksista ja yltiöpäisistä puutarhahaaveista.

Taimitalkoot
Ihanan tuuheat maksaruohot muodostavat upeat pallot varttuessaan.

Ihaniksi leikkokukiksi kaivoimme myös hennon violetteja törmäkukkia ja runsaana ryöpsähteleviä knautioita. Molemmat kestävät kiitollisen pitkään maljakossa kesäisin. Punahattuja kaivettiin perhoskukiksi ja loppukesän kukkijoiksi. Ja höysteeksi vanhanajan päivänliljoja sekä pallomaisia maksaruohoja. Tuskin maltan odottaa miten sadesää hellii taimia ja viileys helpottaa niiden juurtumista. Parhaassa tapauksessa kukkaloistosta voi jo tänä kesänä nauttia kahvilamiljöössä.

Taimitalkoot
Tiiviit ja matalat törmäkukkamättäät tuottavat runsaasti ihania pikkukukkia.
Taimitalkoot
Tyräkki, akilleijoja, maksaruohoja ties mitä ihanuuksia lähdössä kesäkahvilan puutarhaan
Knautia
Knautian juuret ovat erityisen pitkät ja voimakkaat. Niille pitää kaivaa syvät kuopat.
Taimitalkoot
Ja ei muuta kuin kottikärryillä kohti autoa.
Taimitalkoot
Taimilasti lähdössä kohti uutta kotia!

Tällaisia puutarhatouhuja tänään =) Kesäkahvilan terassilla on muuten tällainen ihana orvokkikaappi. Eikös olekin ihana? Vastaavasti meille on suunnitteilla samantyylinen kaappi potageriin kaikille uusille ihanuuksille. Tästä ehkäpä lisää vielä ensi viikolla 😉 Mutta sitä ennen ihastuttavaa Juhannusta vielä kaikille!

Taimitalkoot
Ihastuttavan kesäkahvila Opaliinan terassilla on unelmien orvokkikaappi.

2 Comments

  • Noita törmänkukkia pitääkin muistaa ottaa pikkukimppuun sisälle, kunhan ne ensin aukeaisivat.

    Ihania kasveja saitte kahvilaan. Teillä taitaa ylijäämääkin välillä tulla, ainakin akileijamäärästä päätellen.

    • Törmäkukat ovat niin ihania – niin ihania ja sopivat vallan mainiosti maljakkoon =)

Vastaa:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.