sorakäytävien kunnostus

Sorakäytävien kunnostus
Huolella hoidetut sorakäytävät luovat kauniin taustan istutuksille ja vehreydelle.

Juhannus kolkuttelee jo ovella ja potagerissa on käynnissa supersiivousprojekti. Sillä juhannukseksi sorakäytävien ja kukkapenkkien pitää olla tiptop kunnossa =) Mutta miten pitää 1600 m² potagerin lukuisat sorakäytävät upeassa kunnossa? Vuosien kokemus on ja uurastus on tehnyt tulostaan ja tähän puuhaan on löytynyt oiva ratkaisu, mikä tosin vaatii totaalista järjestelmällisyyttä ja kurinalaisuutta. Mutta työ palkitsee ja pitää käytävät siisteinä vuodesta toiseen.

Sorakäytävien kunnostus
Sorakäytävien hoidon ydin piilee huolellisessa kitkennässä.

Kolme vaihetta sorakäytävien kunnostukseen

Sorakäytävien kunnostukseen ei ole oikotietä. Mutta kaiken A ja O on ehdottomasti huolella perustetut sora-alueet. Alueiden alla on syytä olla kunnollinen maanrakennuskangas ja sorasta ei ole syytä pihistellä. Meillä käytävillä on mursketta 5-10 cm. Mutta miten se itse kunnostus sitten etenee? Ensimmäinen vaihe on säännöllinen kitkentä. Kitkentään ei ole vippaskonsteja vaan paras, nopein ja tehokkain keino on ottaa ämpäri  ja kunnon kitkentähanskat. Ja sen jälkeen vaan kiertää huolella sora-alueet ja kitkeä joka ikinen rikka pois. Tämä voi kuulostaa työläältä, mutta muutama tunti tehokasta kitkentää ja suurikin alue on puhtoinen.

Sorakäytävien kunnostus
Tiivistyneisiin käytäviin ilmestyy nopeasti viheliäisiä rikkakasveja., jotka pitää nyppiä juurineen irti.
sorakäytävien kunnostus
Käytävien hoitoon tarvitaan kunnon työhanskat, hara ja rautaharava.

Toinen vaihe on haraaminen. Mutta mitä se sitten tarkoittaa? Kunnollinen haraus tarkoittaa sitä, että tiivistynyt sora harataan rikkaruohoharalla läpikotaisin ympäri. Tämä takaa soran ilmavuuden. Parasta on jos haraaminen suoritetaan aurinkoisella päivällä, jolloin sorassa oleva kosteus pääsee kuivahtamaan ja tällöin sorasta tulee huomattavasti juoksevampaa. Tässä vaiheessa on syytä tyystin unohtaa ajatus, että ajanoloon kertynyt sammalpatina on kaunista sorakäytävillä. Sammal johtuu liiallisesta tiivistymisestä ja kosteudesta ja siitä tulee ajanoloon todellinen riesa. Joten kaikki huolella ympäri. Tämän vaiheen jälkeen annan yleensä käytävien tuulettua kunnolla ja kuivahtaa. Tämän väliajan voi hyvin hyödyntää istutusalueiden kitkennässä tai kunnostuksessa.

sorakäytävien kunnossapito
Rikoista puhdas sorakäytävä harataan huolella noin 5 cm syvyydestä, niin että sorasta tulee ilmava ja kuohkea.

Vaikka haraustyökalun nimi on rikkaruohohara en koskaan käytä sitä kuin puhdistettujen, rikattomien käytävien haraamiseen. Jos aikoo oikaista ja hurruutella tällä kaikki rikat nurin käytäviltä niin siitä koituu ajanoloon pelkkää harmia. Pieninkin sade niin suurin osa rikoista lähtee nopeasti kasvuun ja joutuu aloittamaan suuroperaation uudestaan. Toisaaltaan maatuvat rikat lisäävät sorakäytävien humuspitoisuutta mikä osaltaa nopeuttaa tiivistymistä.

Kolmantena vaiheena on rautaharavalla tasoittaminen. Kun sora on huolella kuivunut voi ottaa esiin rautaharavan ja viimeistellä käytävät haraamalla ne voimallisesti rautaharavalla. Mitä enemmän pölyä nousee ilmaan sen onnistuneempi kunnostusoperaatio on ollut.

sorakäytävien kunnostus
Kunnollisesta haraamisesta nousee pölypilvi

Kun nämä vaiheet käy huolöella läpi niin käytävä pysyy hyvässä kunnossa. Tämän jälkeen kunnossapitoon riittää hyvinkin säännöllinen rautaharavalla haraaminen. Meillä suurin osa käytävistä pysyy melko helposti rikattomina. Haraan käytäviä aika-ajoin ja nypin ohikulkiessani satunnaiset rikat pois, ennen kuin tilanne pääsee riistäytymään pahasti.

2 Comments

  • Niin se on, ettei tuohonkaan hommaan ole oikotietä. Ihailen kyllä ahkeruuttanne ja päättäväisyyttänne. Saisiko sitä tilattua annoksen tuonne meidän smartpostiin?

    • Puutarha on semmoinen juttu, että mihinkään ei ole oikotietä. Suurella sydämellä ja rakkaudella pitää aina käydä uuteen taistoon, jotta paikat pysyisivät edes kohtuullisessa kunnossa =)

Vastaa:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.