Avomaankurkku ja kurpitsa rakastavat lämpöä

avomaankurkut
Avomaankurkkujen istutus on selvä merkki kesästä ja lämpimästä!

Avomaankurkut tuovat mieleen lapsuuden kesät. Meillä kasvatettiin 80-luvulla avomaankurkkuja myyntiin ja muistan lukuisat ja taas lukuisat kerrat kylväneeni, istuttaneeni ja poimineeni näitä piikikkäitä ihanuuksia. Ensimmäinen järjestelmäkamerakin tuli tienattua kurkkurahoilla. Sittemmin olen kylläkin tyytynyt hankkimaan avomaankukkujen sekä kurpitsojen taimet valmiina taimistolta. Tähän on myös syynsä, sillä eritoten avomaan kurkkujen lajikkeen pitää olla makeahko, ei karvas. Toinen syy taimistotaimien käyttöön on se, että niin avomaankurkku kuin kurpitsakin ovat niin satoisia, että yleensä muutama taimi riittää vallan mainiosti suurenkin sadon saamiseen.

avomaankurkut
Avomaankurkkuja pitää käsitellä erityisen varovasti

Avomaankurkun ja kurpitsojen istuttaminen

Hankkimani avomaankurkkujen taimet olivat turvekennoissa. Taimistolta oli myyty jo tämän vuoden ensimmäiset taimet ja sain pikkiriikkisiä, vastakylvettyjä taimia, mikä oli oikeastaan vain hyvä asia. Avomaankurkkujen taimet ovat melkeimpä kaikkein herkimpiä taimia, mitä tiedän. Suureksi päässeiden taimien käsittely on haastavaa kun vesipitoinen ja hauras varsi napsahtaa herkästi poikki. Lisäksi pienuus ei siinäkään mielessä haittaa, koska avomaankurkut ovat varsin nopeita kasvamaan, kunhan huolehtii riittävästä kastelusta.

avomaankurkku
Pikkuinen taimiaarre pitää laittaa varoen istutuskuoppaan.

Hankkimani avomaankurkut olivat Profi F1 lajiketta, mikä on karvasaineeton ja tautienkestävä lajike. Siis erinoimainen esimerkiksi etikkakurkkujen säilömiseen tai sellaisenaan syötynä.

kurpitsa
Spagettikurpitsan taimesta tulee toivottavasti mukavasti satoa.
kurpitsan kastelu
Riittävä kastelu takaa hyvän juurtumisen ja kasvuunlähdön

Kurpitsoja hankin kahta eri lajiketta. Kaksi tainta spagettikurpitsaa, jonka tiedoissa sanottiin, että ne muistuttavat ulkonäöltään hunajamelonia, mutta ovat väriltään joko oranssihtavia tai vihertäviä valkealla viirutuksella. Spagettikurpitsaa voidaan keittää ja silloin sen malto on nimensä mukaisesti spagettimaista. Tänä kesänä on siis tiedossa uusia makuelämyksiä. Toinen kesäkurpitsalajike oli nimeltään Round Nice. Näiden pyöreiden kurpitsojen hedelmäliha on tiivistä ja maukasta.

avomaankurkku ja kurpitsa
Kastelun jälkeen tainta ympäröivä maa on hyvä tiivistää.
kelloköynnös
Itse kasvatetut kelloköynnökset ovat varttuneet melkoisesti
kelloköynnös
Kelloköynnöksen varsia saakin tarkkana availla ja asetella kasvamaan pitkin obeliskeja

Viimeistelin avomaankurkku ja kurpitsa istutukset lisäämällä yhden melkoisen isoksi varttuneen kelloköynnöksen kasvamaan pitkin istutusalueen keskellä olevaa valkeaa obeliskia. Kun kurkut ja kurpitsat ovat muodostaneet loppukesästä tiiviin maton istutusalueen peitteeksi näyttää vihreästä matosta kohoava valkea obeliski komealta kun siinä kukkii violettiin vivahtavat kellokukkaset. Hyötytarhassa aivan parhautta ovat ihanat herkut ja kukkivat kukkaset.

Vastaa:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.