Potagerin pylväitä asentamassa

Pylväiden ja patsaan asentaminen
Potageri näyttää potagerilta vasta kun keskiakselien pylväät, finialit ja rondellin patsas ovat paikoillaan.

Potagerin ilme viimeistellään vaaka- ja pystyakselille sijoitettavilla pylväillä. Pylväiden asennus on tarkkaa puuhaa ja se kannattaa ajoittaa yleissiivouksen viimeiseksi työvaiheeksi, sillä pylväät hankaloittavat jonkin verran kottikärryjen kanssa kulkemista. Potagerissa on yhteensä neljä pylvästä kaksi vaaka-akselilla ja kaksi pystyakselilla. Pylväät on rakennettu vuosia sitten puutavarasta ja maalattu talon kanssa saman värisiksi. Näin potager toimii ikään kuin talon jatkumona.

pylväiden asennus
puisten pylväiden alaosassa on filmivanerilevy, mikä upotetaan käytävämurskeen alle.

Pylväiden asennus

Pylväiden asennus aloitetaan tarkan paikan katsomisella. Pylväiden pitää olla keskellä käytävien risteyskohtia, joten ristimitta on oiva apu oikean paikan löytämisessä. Kun paikka on löytynyt, pitää rautaharavalla kaapia mursketta sivuun, jotta jalusta saadaan kauniisti upotettua murskeen alle. Tämän jälkeen alkaakin melkoinen fiilaaminen, sillä tolppien tulee olla suorassa, jotta potagerin yleisilme näyttäisi huolitellulta. Tässä oivana apuna toimii vatupassi, jonka kanssa pitää tarkistaa, että pylväs todellakin on suorassa eri suunnista katsottuna. kun pylväiden suoruus on varmistettu haravoidaan jalustan päälle reilusti musketta. Murskeen alla oleva jalustaosa pitää pylvään tukevasti pystyssä koko kesän.

pylväiden asennus
Jotta lopputulos näyttäisi siistiltä on pylväiden syytä olla suorassa
pylväiden asennus
Suoruus tarvitsee tarkistaa molempiin suuntiin, jotta lopputulos olisi ryhdikäs

Pystyakselille pylväiden nokkaan tulee ananasfinialit ja vaaka-akselille kummankin tolpan nokkaan tulee kukkaruukku sekä riippuva kesäkukka. Näin ilme hieman vaihtelee riippuen mistä suunnalta käytäviä katsoo. Keskiympyrään eli rondelliin kannetaan lopuksi upeaakin upeampi naapurin Ullan tekemä naisfiguuri. Naisfiguuri toimii katseen kiintopisteenä ja luo potageriin aivan omanlaista, hieman historiallista tunnelmaa.

pylväiden ja patsaan asennus
Potagerin keskusympyrässä eli rondellissa on ihanan naapurin Ullan tekemä naisfiguuri

Kun patsas ja pylväät ovat paikoillaan voikin käytävät harata. Se puuha on toki vielä tekemättä, mutta ehkäpä huomenissa päästään jo harauspuuhiin.

pylväiden ja patsaan asennus
Pystyakselilta avautuu näkymä läheiseen jokilaaksoon

7 Comments

  • Upeita potanger-kuvia! Ja tuosta viimeisestä kuvasta hahmottaa myös sitä Potangerin korkeuseroa, josta olet kertonut. Sitä korkeuseroa ei vain kaikista kuvista niin huomaa.

    • Kiitos =) Tuo korkeusero on kyllä melkoinen ja useimmiten se jää kuvissa huomaamatta.

  • On se vaan kaunista katseltavaa!
    Mistä muuten nuo pylväiden päällä olevat kävyt/ananakset ovat kotoisin?

    • Voi kiitos =) Finialit ovat Kemiöstä yhdeltä taimistolta hankittu joskus kymmenisen vuotta sitten.

  • Kaunista😍 Tuo patsas kyllä kruunaa kokonaisuuden täydellisesti! Onni on rakkaat naapurit💚

  • Huokaus pääsee, kun näitä kuvia katselee. Täydellistä, kaunista… Sun puutarhurin ja visualistin silmäsi on pettämätön.

Vastaa:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.