Pimeässä kasvatetut raparperit ja ihana raparperijuoma

Raparperit
Raparperihuupassa on kansi, josta pääsee tirkistelemään mitä huupan suojissa tapahtuu

Forced Rhubarb kuten britit tätä ihmeellisen ihanaa herkkua kutsuvat. Suomalaista nimeä näillä pimeässä kasvatetuilla raparpereilla ei taida ollakaan. Meillä on noin 70 cm korkea, punasavinen raparperihuuppa, mikä on vuosia sitten tilattu briteistä. Tämän huupan idea on se, että raparperit kasvavat tyystin ilman valoa. Valottomuus vaikuttaa raparperien oksaalihappopitoisuuteen ja niistä kasvaa pehmeän ja vienosti makean makuisia erityis herkkuja. Idea pimeässä kasvatetuista raparpereista juontaa juurensa viktoriaanisen ajan Englantiin, jossa näitä erikoisuuksia kasvatettiin kuningattarelle mansikoiden kyytipojaksi.

Raparperit
Raparperit puskevat voimalla ruukun kantta ylös, eivätkä kivienkään painot riitä pidättelemään kasvuvauhdissa olijoita.
Raparperit
Painava savihuuppa pitää nostaa varoen ylös, jotta sato saadaan korjattua talteen

Pimeässä kasvatetut raparperit

Raparperien varret kasvavat pimeässä helakan punaisiksi tai hyvin vaaleiksi. Lehtien kasvu vuorostaan heikkenee ja suurillakin varsilla on vain pienet kellertävänvihreät lehtien alut. Tällaisten raparperien kasvattamiselle ehdoton edellytys on täysi pimeys. Ruukku asetetaan raparperien päälle niin aikaisin keväällä, ettei raparpereista näy vielä piippaakaan. Huupan alareuna pitää tiivistää huolella kuorikatteella tai mullalla, siten ettei huupan alle pääse piiruakaan valoa. Huuppaa ei ole hyvä laittaa kahtena vuotena peräkkäin saman kasvuston päälle. Vaan paikkaa pitäisi vuosittain hieman vaihdella, jottei raparpereihin tule tautisuutta.

Raparperit
Pimeässä kasvaneet raparperit ovat erityisen kauniita
Raparperit
Yhden huupan suojiin mahtuu melkoinen nippu ihanan mietoja raparpereja

Ihana raparperi juoma

Mitä meillä sitten valmistetaan näistä harvinaisista herkuista? Raparperi-inkiväärijuoma on yksi ehdottomasti kokeilemisen arvoinen vaihtoehto. Juoman valmistus on erityisen helppoa. Tarvitaan vain puhdas lasitökki, luomuinkiväärejä, kiehuvaa vettä ja sokeria. Pimeässä kasvatettujen raparperien kuori on niin olematon, että niitä ei kuorita. Sen sijaan varret huuhdellaan huolella lämpimässä vedessä. Pestyt raparperit leikataan paloiksi ja laitetaan lasitölkkiin.

Raparperit
Pestyt raparperit leikataan paloiksi kuorineen päivineen
Raparperijuoma
Luomuinkivääri tuo juomaan oman pikantin vivahteensa
Raparperijuoma
Reilu loraus sokeria sekaan niin raparperi juoma saa makeutta ja säilyvyyttä.

Raparperin palojen sekaan lisätään muutama kuorittu ja pilkottu luomuinkiväärin palanen. Inkivääri antaa voimakasta makua, joten sen lisäämisen kanssa on syytä olla maltillinen. Sokeria voi lisätä myös oman maun mukaan. Sokeri antaa makeutta ja parantaa juoman säilyvyyttä. Meillä kolmenlitran tölkkiä kohden lisätään sokeria reilu puoli desiä.

Raparperijuoma
Valmiit raparperijuomat saavat tekeytyä jääkaapissa kolmisen päivää

Pilkottujen raparperien, inkiväärien ja sokerin päälle kaadetaan kiehuvaa vettä. Tässä vaiheessa raparperit luovuttavat jo hieman väriä juomaan. Toinen tölkki jäi hieman vajaaksi sillä valmistimme näistä ihanuuksista erästä toistakin herkkua. Siitä lisää Hernepensaskujanne – blogin puolella. Kun kiehuvan kuuma juoma on jäähtynyt tarpeeksi se siirretään jääkaappiin tekeytymään kolmeksi päiväksi. Tekeytymisen jälkeen tätä ihanuutta loraus kannun pohjalle ja kylmää vettä päälle ja ihanaakin ihanampi raparperijuoma on valmista nautittavaksi.

7 Comments

  • On kyllä huikean kauniita rapskuja! Johan tässä alkaa miettimään, pitäisikö itsekin tilata huuppa rapskuille.

    • Huuppa on niin ihana, joskin niin viheliäisen vaikea hankittava. Olen löytänyt näitä ainoastaanm Briteistä ja sieltäkin aniharva paikka suostuu lähettämään noita Suomeen.

  • Miksei tekis leveestä laudasta tai levystä neliömäistä putkea ja levykansi päälle. Onhan sitä muitakin materiaaleja kuin savi, jotka ei läpäise valoa.

    • Jep, haluan kokeilla ton kans. Ja oon nähny artikkelin, jossa neuvotaan laittaa esim. musta, painava ämpäri tiiviisti päälle ja kurkistamaan saalista 2 vkon päästä.

  • Testasin, mulla musta sadevesikaivon putki ja päällä muovinen ruukku hattuna. Tuli hyviä pystyi syömään raakana , oli ne kuitenkin hieman kirpeitä niinkun raparperin kuuluukin olla. Hyvä juttu.

Vastaa:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.