Jakotaimia ja siisti kukkapenkki

Jakotaimia ja puutarhatöitä
Päivänliljan jakojuurakoita kukkapenkin siistimisen jäljiltä

Kulunut viikko on pitänyt sisällään melkoista kukkapenkkien siistimistä. Talikko on ollut suurena apuna ja olenkin kääntänyt taloa ympäröivät kukkapenkit huolella. Päivänliljat ja kurjenmiekat ovat nousseet maasta ylös, taimia on jaettu huolella ja maata parannettu. Tällä supersiivouksella mennään taas kolmisen vuotta eteenpäin.

Jakotaimia ja kukkapenkki
Kitkettyyn ja käännettyyn maahan on hyvä lisätä uutta multaa.
Jakotaimet ja kukkapenkki
Uuden mullan lisäyksen jälkeen saksankurjenmiekan jakotaimet pääsivät uudelleen multaan.

Perennojen jakotaimet

Meidän taloa ympäröivässä kukkapenkissä on maatiaiskantaa olevia  päivänliljoja ja saksankurjenmiekkoja. Näistä kumpikin kasvattaa vuosien kuluessa niin tiiviin juurakon, että kumpaistakin on syytä jakaa säännöllisin väliajoin. Perennojen jakaminen virkistää kasvin kasvua sekä lisää kukintaa ja mikä parasta ylijääneillä jakotaimilla voi laajentaa istutusalueita tai ilahduttaa puutarhahöperöitä lahjustaimilla.

Nostin päivänliljat ja kurjenmiekat varoen talikolla ylös maasta. Päivänliljojen juuristo ulottuu syvälle multaan ja niitä pitää oikein kaivamalla kaivaa, kun taas saksankurjenmiekkojen tiiviin juurivarret kulkevat aivan maan pinnassa. Kolmessa vuodessa saksankurjenmiekkojen juuristo oli kasvanut kolmikerroksiseksi tiiviiksi matoksi, josta sai oikein vääntäen irrottaa juurakoita irti toisistaan.

Kukkapenkki
Kukkapenkki oli kasvanut tiiviiksi ja juurakoiden välistä pilkotteli erinäisiä rikkaruohoja.
jakotaimia ja kukkapenkki
Kukkapenkki jatkuu puoliympyränä talon eteläpäädyn ympäri

Kun sain kukkapenkit käännettyä ja siivottua oli vuorossa kivetysten ylös nostaminen sekä kunnostus. Tällä kertaa laitoin maanrakennuskankaat kivipetien alle, jotta niiden hoitaminen olisi jatkossa helpompaa.

Kukkapenkki, kivipeti
Talon pääsisäänkäynnin vierellä on kivipedit.
kivipedit
Maanrakennuskangas helpottaa jatkossa kivipetien hoitoa.
Piikkiaralia
Pikkiaralia kylpee kevätauringossa.

Seuraavaksi onkin sitten luvassa potagerin kevätsiivous työt =)

Vastaa:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.