Basilikat lähitaimistolta

basilikat
Pienet basilikat nauttivat lämmöstä ja riittävästä kosteudesta

Meillä kodin täyttää ihanan huumaava mausteinen tuoksu. Kävin nimittäin Vapun kunniaksi lähitaimistolla. Ajatuksenani oli toki hankkia jotain Vappuun liittyvää, ehkä ihania kevään kukkijoita mutta toisin kävi. Basilikojen huumaava tuoksu leijaili jo ovelle vastaan ja enhän minä voinut vastustaa viettelystä. Kotiväen mielestä maailmassa on kaikkein vaarallisinta päästä minut yksin taimistolle. Siellä kasvit kuulemma laulavat kuin seireenit, enkä voi vastustaa niiden viettelystä =)

basilikat
Käytin valmiita lähitaimiston basilikoja
basilikat
Basilikat on syytä irroittaa varoen ruukusta, jottei hennot varret napsahtele poikki

Basilikat lähitaimistolta

Aina ei onneksi tarvitse kaikkea kasvattaa aivan itse. Meillä on lähitaimistolla laaja valikoima kaikkea herkullista, tarpeellista ja kaunista. Tällä kertaa suloisia pikku basilikoja oli suurina kasvustoina ainakin seitsemää erilaista lajiketta. Lähellä kasvatetut taimet ovat taatusti loistokunnossa ja niistä on pidetty hyvää huolta.

basilikat
Nappasin lähitaimistolla basilikojen nimet kännykälle, jotta basilikojen nimeäminen olisi helpompaa

Minulla on tapana napata kännykällä kuvat niin kasvien tieteellisistä nimistä, hoito-ohjeista kuin kuvauksistakin. Näin kotosalla on helpompi kirjata tiedot ylös. Tällä kertaa tehtävä oli vähän haasteellisempi, sillä useat basilikat muistuttivat toisiaan. Joten sain opiskella taimien tunnistamista jo taimistolla, mutta onneksi tästä haasteesta selvittiin kunnialla.

basilikat
Tuore multa takaa hyvän kasvun
basilikat
Ruukkuun voi istuttaa vain yhden tai useamman basilikan taimen

Basilikojen istutus ja hoito

Suurta satoa halutessasi basilikat voi istuttaa yksitellen ruukkuihin. Itse olin mukavuudenhaluinen ja istutin taimistolta hankkimani taimiruukun kokonaisena uuteen ruukkuun. Haluan näet näistä tiiviitä puskia, joita voi keittiössä päivittäin napsia leivälle tai ruokaan mausteeksi. Mutta kasvihuoneeseen istuttaisin basilikat nätteihin riveihin ja erottelisin nuo pikkutaimet toisistaan. Kasvattamiseen käytän tuoretta huoneenlämpöistä multaa. Basilikojen istuttamisessa tuo mullan lämpö on tärkeää, sillä kylmänarat kasvit herkästi ottavat nokkiinsa liian kylmästä mullasta.

basilikat
Basilikat saavat kasvaa rauhassa minikasvihuoneen suojissa

Laitoin pienet sitruunabasilika, thai-basilika, kanelibasilika ja basilika ´minette´ruukut minikasvihuoneeseen kasvamaan. Minikasvihuoneessa basilikoja on helppo sumuttaa. Toki tuuletusluukut pitää muistaa pitää auki, sillä basilika tarvitsee ilmaa ympärillee, jottei kasvustot homehdu. Ihanan basilikaisaa Vappua kaikille!

basilikat
Basilikat minikasvihuoneessa
Avainsanat

8 Comments

 • Seireenit tosiaankin soittelevat taimistolla ja viettelevät niiiiiin ihanasti! Uskon, että kotiväkesi noin arkaillen sinua yksin tarhalle päästää, meillä hiukan sama meininki 😀 Basilika on ihana kasvi, sitä kasvarissa kasvatan pitkät rivit pestoa ja kuivaamista varten! Tuo ‘Minette’ on suosikkini ilman muuta!

  Oikein mukavaa Vapunpäivää Hernepensaskujanteelle!

  • Kiitos kaunis Saila =) Juu nuo taimistoseireenit ovat erityisen pahansorttista sakkia =) Voi ja basilikat ovat myös ihania. Pitääkin maistella tuota `minette´basilikaa =)

 • Basilikaa ei voi ohittaa. Mulla ois koulinta edessä… On niin tiheesti, ettei voi kyllä ihan laittaa samaan purkkiin:)) Kumma juttu tuo “seireenien” kutsu taimistolla tai puutarhamyymälöissä yleensäkin, aina tartuu mukaan enemmän tai vähemmän:))

 • Kunpa meilläkin olisi lähistöllä noin runsas basilikatarjonta! Basilika on yksi niistä, jotka minäkin kasvatan mielelläni valmiista taimista. Sen saa niin helposti monistettuakin, kun vaan napsii latvoja vesilasiin juurtumaan. Mutta jos tarjolla on vain sitä hevi-osastoltakin tuttua genovalaista, jää makuelämykset aika suppeiksi. Siksi tuollainen teidän taimisto olisi seireeneineen niin tarpeen myös tänne meille!

  Sini K.
  kasvihormoni.fi

  • Basilikat ovat totisesti niin viheliäisen hitaita tuossa alkuun pääsyssään =) Kiitos latvontavinkistä. Pitääkin pistää korvan taakse =)

 • Itsekin ostin sellaisia minibasilikan siemenia ihan sisätiloissa kasvatettavaksi. Ne kun usein ovat niin herkkiä kylmälle, että usein jo kaupan kylmähuoneessa tuhoutuvat. Pidän myös basilikan tuoksusta, vaikka eräs vieraani sanoi, että haisee kuin kissanpissa.

  • Tuo basilikan tuoksu taitaa jakaa ihmisiä siinä missä vaikka homejuustotkin. Minusta basilikan tuoksu on ihanan täyteläinen =)

Vastaa:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.