Potager valmistautuu kevääseen!

potager keväällä
Potagerin kevätvaatteet ovat rusehtavat =) Mutta pian vihreys ja vehreys vievät voiton.

Potagerin kevättyöt ovat edenneet puoliväliin. Talventörröttäjiä on kärrätty kompostiin oikein urakalla. Kukkapenkkejä on siistitty, käytäviä haravoitu ja uutta materiaa kärrätty alueiden parantamiseksi. Yhteensä 96 kukkupäällistä kottikärryllistä on kulkenut pitkin käytäviä. Joka kevät samat rutiinit toistuvat. Yhtenä tallaisena on palaneen hevosenlannan kärrääminen kasvualueille.

Potager kevät
Potagerin kevättyöt alkavat talventörröttäjien poistamisella

Miten potager valmistautuu tulevaan kasvukauteen?

Aivan ensimmäisenä kevättyönä potagerissa on talventörröttäjien poistaminen. Leikkaan ne yleensä saksilla alas ja kuljetan potagerin laidalla olevaan tunkioon maatumaan. Toki jos olisi oikein ahkera niin voisi pilkkoa törröttäjät maatumaan kasvupaikoilleen, mutta käytännössä tämä on mahdotonta. Nimittäin ilman tätäkin vaihetta potagerin kevättyöt ottavat lähes kuukauden.

Törröttäjien poistamisen jälkeen alkaa armoton palaneen hevosenlannan kärrääminen. Jokaiseen potagerin ruutuja kiertävään kukka-alueeseen tulee vähintäänkin puolitoista kottikärryllistä lantaa. Potagerin keskiosioon kulkeutuu vuosittain siis vähintäänkin 50 kottikärryllistä lantaa ja reuna-alueille toiset 50.

Kolmantena vaiheena on sitten kuorikatealueiden kunnostus. Potagerin keskiosaan kuluu tuota kuorikatetta samaiset 50 kottikärryllistä ja siihen sitten päälle reuna-alueet, joilla kasvaa mm. orapihlaja-aita, jonka alunen tarvitsee katteen kohennusta.

Potager keväällä
Kuorma kerrallaan kasvualueet saavat uutta voimaa
Potagerin kevät
Käytävät korostuvat kauniisti kun pinnat saavat uuden peitteen

Potagerin perushoidon työkaluvalikoimaan kuuluu kahdet kottikärryt, useampia pistolapioita, erilaisia haravia aina rautaharavista lehtiharaviin, kitkentä-ämpäreitä sekä etikkapullo. Kaikki muut ovat varmasti muidenkin puutarhojen perusvalikoimaa, mutta tuota etikkaa tarvitsen usein potagerissa. Jostain taimistolta on ajansaatossa kulkeutunut keuhkosammalta, mikä on osoittautunut viheliäiseksi kaveriksi. Mutta etikka on luonnonmukainen ja oiva kaveri tuon keuhkosammaleen hävittämiseen. Suihkaus etikkaa ja keuhkosammal kuolee nopeasti. Vastapainona tietysti pitää muistaa alueiden huolellinen kalkitus.

Potagerin työkalut
Työkalut nojaavat kirsikkapuuhun
Keuhkosammal
Keuhkosammaleen torjuntaa etikalla

Potager sijaitsee yllättävän jyrkässä rinteessä. Yleensä kuvista ei rinnettä huomaa, mutta alla olevasta kuvasta saa hieman osviittaa kaltevuudesta. Kuva on otettu potagerin vaaka-akselilta kohti potagerin sisäänkäyntiä. Seuraavien päivien töinä sitten onkin reuna-alueiden kunnostus, uuden murskekerroksen kärrääminen sekä käytävien haraaminen ja loppusilaukseksi koristetolpat, patsaat ja ruukut paikoilleen niin kunnon vehreys voikin jälleen saapua.

Näkymä potageriin
Uutta kuorikatetta sekä hevosenlantaa
Krookukset
Krokukset kukkivat hyytävässä kevätkylmyydessä
Helmililjat
Helmililjat nousevat kovaa kyytiä tuoreen mullan seasta
Avainsanat

10 Comments

 • Kiitos vinkistä keuhkosammaleen hävitykseen, se on kiusallinen vaiva kukkapenkeissä. Kuinka paksun kerroksen levität hevosenlantaa? Mietin juuri omia penkkejä että millaisen kerroksen uskallan levittää.

  • Keuhkosammal on niin viheliäinen kaveri =( Hevonkakkia levitän noin 5-10 cm. mutta se on lähtökohtaisesti turpeeseen sekoitettua ja vetäytynyt reilu vuoden. Kannattaa siis olla tarkkana, ettei levitä liian tujua tavaraa 😉

 • Hienosti hevonkakka ja tuore multa tosiaan nostavat käytävät esille. Viileydessä on se etu, että jaksaa ahertaa. Ei tule mieleenkään istahtaa välillä nauttimaan auringosta. Saattaa vilu yllättää.

  • Kontrasti tekee terää =) Viileys on totisesti etu näissä kevättöissä. Kauhulla olen ajatellut jos tulisi lämmin sade ja siihen hurja lämpöaalto ja kaikki roihahtaisi hetkessä kasvuun. Näin tämä on vielä hallinnassa =)

 • Moikka!
  Levitätkö hevosenkakan pelkästään katteeksi vai möyhennätkö sen multaan? Olen itse lisännyt katteeksi, mutta mietin aina, että pitäisikö kääntää multaan…

  • Laitan vain katteeksi vuosittain. Uudet alueet saatan kesän mittaan käydä kylläkin läpi kolmipiikkiharan kanssa, mutta suurimmalta osin se toimii vain katteena.

 • Jos/kun etikalla hävittää keuhkosammalta, niin kuoleeko samalla muut sammaleet? Tai esim. kuunliljat?

  • Etikkaa ei liioin saisi käyttää puutarhassa. Mutta meillä tuo keuhkosammal on ollut niin suuri ongelma, että muu ei ole auttanut. Etikka vie lähes kaiken mennessään ja käsittelyn jälkeen pitää tehdä perusteellinen maanparannus ja maan ph:n tasapainottaminen.

Vastaa:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.