Obeliski puutarhan koristeena

obeliski puutarhaan
Obeliski toimii kätevästi köynnöstukena ja tuo puutarhaan upeaa eleganssia

Olen aivan rakastunut obeliskeihin. Meidän potagerissa on jo ennestään neljä obeliskia tuomassa korkeutta ja rakennetta puutarhanäkymään, mutta tänä keväänä on tarkoitus tehtailla näitä ihanuuksia lisää. Varsinaisten obeliskien juuret ulottuvat kauas historiaan. Muinaiset egyptiläiset palvoivat auringonjumala Ra:ta ja tämän kunniaksi veistettiin kivisiä, auringonsäteitä muistuttavia obeliskeja temppelien sisäänkäyntien läheisyyteen. Sittemmin Roomalaiset innostuivat kyseisistä obeliskeista ja kuljettivat niitä Roomaan ja siitä sitten obeliskien valloitusmatka pikkuhiljaa alkoikin. Egyptiläiset obeliskit kulkeutuivat maailman metropoleihin, Pariisiin, Lontooseen, New Yorkiin, Firenzeen ja lukuisiin muihin kaupunkeihin.

No mistä obeliskien matka sitten kulki puutarhoihin? No tietysti Ludvig XIV:n suureelliset puutarhaunelmat ja Versailles astuvat tässä vaiheessa kuvioihin. Versaillesissa käytettiin rautaisia obeliskeja mm. vesiaiheissa ja upeina yksityiskohtina. Siitä sitten pikkuhiljaa läpi vuosisatojen obeliskit valtasivat ranskalaisia ja muita eurooppalaisia puutarhoja. Tänäpäivänä etenkin englantilaisissa puutarhoissa käytetään näitä upeita yksityiskohtia.

Obeliski puutarhaan
Näkymä potagerimme päätykäytävältä.

Oma obeliski puutarhaan!

Mistä sitten lähteä liikkeelle, jos mieli tekee tällaista obeliskia omaan puutarhaan? Ykkösenä tulee paikan ja puutarhan henki, avautuvat näkymät ja käytettävissä oleva tila. Meillä potagerin päädyissä on noin 30 metriä pitkät käytävät, joiden ilmettä ajattelimme kohentaa muutamalla obeliskilla. Obeliskit kannattaa tehdä jämäkästä puumateriaalista, jotta ne kestäisivät mahdollisimman hyvin ulkona vaihtelevia olosuhteita. Obeliskeihin saa kivasti ilmettä ja ennen kaikkea kestävyyttä maaleilla. Meillä obeliskit noudattavat talon värimaailmaa, jotta puutarha yhdistyisi mahdollisimman hyvin talon julkisivuun. Mutta halutessaan voi käyttää jotain tehosteväriäkin. Esimerkiksi ruotsalaisissa puutarhoissa suositaan punaisia obeliskeja ja moderneihin kaupunkiympäristöihin toimii vallan mainiosti myös mustat obeliskit.

Aloitin obeliskien suunnittelun tutkailemalla ympäristön mittasuhteita. Tämän jälkeen otin mittasuhdeviivaimen esiin ja lähdin hahmottelemaan obeliskin mittoja. Obeliskeja suunniteltaessa on tietysti hyvä ottaa huomioon omat puusepäntaidot ja käytettävissä olevat työvälineet. Meillä käytössä on katkaisusaha ja porakone, joten obeliski on yksinkertaista mallia.

Kun tarvittavat suunnitelmat ovat valmiit niin voikin sitten hankkia tarvittavat materiaalit. Yhteen obeliskiin kuluu noin 16 metriä puutavaraa, arviolta 70 ruuvia, sekä tuon päätykoristeen puutavarat.

Obeliski puutarhaan
Kaksimetrisen obeliskin työohjeet
Obeliski puutarhaan
Potagerin päädyn kukkapenkki, johon kaksi obeliskia sijoitetaan
Obeliski potageriin.
Näkymä talolta potageriin ja sen takana avautuvaan jokilaaksoon.

Nyt ei auta kuin kääriä hihat ja aloittaa puutavaran sahaaminen, jotta obeliskit olisivat kunnossa ennen maan sulamista ja ihan oikeita puutarhahommia =)

8 Comments

 • Obeliskit ovat kyllä hienoja ja tarpeellisiakin puutarhan köynnöksille. Tästä sainkin oivallisen ohjeen. Vaan mistä saisi tuollaisen palluran obeliskit huipulle?

  • Ne ovat niin tarpeellisia =) Ajattelin tilata kymmenkunta palluraa puusorvaamosta, mutta olen nähnyt noita myös metallisina rautakaupoissa. Ei muuta kuin nikkaroinnin iloa =)

 • Kiitos tästä hyvästä ohjeesta! Jotain tällaista olen haaveillut köynnöksiä varten. Laitatteko tämän talveksi sisään, vai talvehtiiko ulkona? Jossain muistan nähneeni tuollaisia pallukoita, olisikohan ollut Kodin Terra?

  T. Virpi
  http://kaunismaessa.blogspot.fi/

  • Eipä kestä =) Meidän vanhat obeliskit ovat maalattuja ja pidän niitä kesät talvet ulkona. Sen takia tuo nuppi tuolla päässä on erittäin tärkeä, ettei vesi pääse mädännyttämään noita puita. Rautakaupassa minäkin olen noita hattuja nähnyt, mutta ajattelin hankkia puunupit näihin.

  • Voi kiitos =) Meillä ainakin entuudestaan tuollaisessa obeliskissa köynnöstää mantsuriankärhö ja komeasti luikertelee korkeuksiin.

 • Tosi hienoja! Olen haaveillut vastaavanlaisista jo pari vuotta, toivottavasti nyt saan aikaiseksi ja tehtyä muutaman.

  Miten paksusta puusta olet tehnyt obeliskit?

  Yst.terveisin
  Marika

Vastaa:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.