Pylvästyräkin latvominen ja pistokkaat

Pylvästyräkin latvominen ja pistokkaat
Pylvästyräkin latvomisajankohta on juuri nyt parhaimmillaan

Meidän cowboykaktus eli oikealta nimeltään pylvästyräkki (Euphorbia trigona) on venähtänyt vuosien saatossa niin pitkäksi, ettei meinaa omin voimin pysyä pystyssä. Tutkin kiivaasti netin syövereistä ohjeita, jotta pylvästyräkin latvominen onnistuisi parhaalla mahdollisella tavalla ja miten pistokkaat tulisi juurruttaa. Useiden erilaisten ohjeiden jälkeen päädyin seuraavanlaiseen ratkaisuun.

Pylvästyräkin latvominen ja pistokkaat
Pylvästyräkin latvominen vaatii erityiset apuvälineet. Kunnolliset kumihanskat, steriilin katkoteräveitsen, suihkupullon ja talouspaperia.
Pylvästyräkin latvominen ja pistokkaat
Sopivan pistokkaan mitta on noin 12-17 cm

Pylvästyräkin latvominen

Miten sitten latvoin pylvästyräkkini ja miksi? Pylvästyräkin saa kauniisti haaroittumaan ja vankistumaan säännöllisellä latvomisella. Jos latvomista ei tee niin tyräkki honteloituu ja sen tukemiseksi saa tehdä jos jonkinmoisia viritelmiä.

  1. Valmistaudu huolella latvomiseen ja hanki hyvät kumikäsineet, puhdas ja terävä katkoteräveitsi tai puukko, suihkepullollinen kylmää vettä sekä talouspaperia. Tyräkin maitiaisneste on allergisoivaa ja saattaa aiheuttaa ihoärsytystä, joten suojautuminen on tarpeellista.
  2. Leikkaa liian pitkäksi venähtäneestä tyräkin varresta 12-17 cm pitkiä pistokkaita. Pidä huoli, että veitsi on puhdas ja terävä. Näin leikkuuhaavasta tulee kaunis, eikä emokasviin pääse epäpuhtauksia ja taudinaiheuttajia.
  3. Suihkuta kylmää vettä leikkuuhaavoihin, jotta maitiaisnesteen vuotaminen tyrehtyy.
  4. Aseta leikatut pistokkaat talouspaperin päälle lämpimään paikkaan ja anna niiden vetäytyä 3 – 7 päivää ennen kuin istutat ne. Vältä suoraa auringonpaistetta.
Pylvästyräkin latvominen
Leikkaa terävällä ja puhtaalla katkoteräveitsellä pistokkaat.
Pylvästyräkin latvominen
Suihkuta kylmää vettä leikkuuhaavoihin, jotta maitiaisnesteen vuotaminen tyrehtyy.
Pylvästyräkin latvominen
Pylvästyräkin vastaleikatut pistokkaat.

Leikkasin pylvästyräkistämme yhteensä seitsemän pistokasta. Näistä viisi oli tyräkin latvoja ja kaksi pätkää vielä näiden lisäksi leikkasin ylivenähtäneistä varsista. Nyt sitten vaan annetaan näiden muutama päivä kuivahtaa ja vetäytyä. Sen jälkeen laitan varmaan osan suoraan ruukkuihin ja osan vesilasiin juurtumaan. Jos sinulla on hyviä vinkkejä näiden juurruttamiseen niin otan ilomielin kaikki vinkit vastaan =)

Vähän jännittää kuinka tässä käy, mutta jos postailen tänne sitten taas kuinka kokeilussa onnistuttiin =) Mutta nyt mukavaa viikonvaihdetta Teille kaikille =)

Pylvästyräkki
Meidän melkein metrinen pylvästyräkki ennen latvomista.
Pylvästyräkki
Pylvästyräkki latvomisen jälkeen.

 

16 Comments

Vastaa:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.