Tomaatin taimien istutus

Tomaatin koulinta
Pikkuisten tomaatin taimien koulinta on tarkkaa puuhaa.

Talouspaperissa itäneiden tomaatin taimien istutus on alkanut. Pikkuisten tomaattien käsittelyssä on syytä olla super varovainen. Taimien irroittaminen talouspaperista on helppoa ja vaivatonta, jos ennen irroituspuuhia kylvöksen päälle lorauttaa reilusti vettä. Kuivat juuret näet takertuvat herkemmin paperin kuituihin kiinni ja vuorostaan reilu kosteus irroittaa juuret hellävaroen paperista. Tällä kertaa istutin tomaatin taimet kivoihin tomaattipyrepurkkeihin, joita olen pikkuhiljaa talven aikana kerännyt varastoon.

tomaatin taimien istutus
Ennen istutuspuuhia on syytä laittaa istutuspurkit istutuskuntoon
Tomaattien istutus
Purkkien reijitys vasaran ja pienen naulan avulla
Tomaatin taimien istutus
Reijitetystä pohjasta pääsee ylimääräinen kasteluvesi virtaamaan ulos
Tomaatin taimien istutus
Koulintapuikolla saa kätevästi tehtyä pienet istutuskolot pikkiriikkisille taimille.

Tomaatin taimien istutus

Puutarhurointiin niin kuin istutuspuuhiinkin liittyy kasvattamisen ilon lisäksi estetiikka. Tällä kertaa valitsin istutuspurkeiksi tomaateille teemaan sopivat tomaattipyrepurkin. Aloitin tomaatin taimien istutuksen naulaamalla säilyketölkkien pohjiin reikiä, jotta mahdollinen liika kasteluvesi pääsee virtaamaan purkeista ulos. Tämän jälkeen tiivistin tölkkeihin mullan ja tein tomaatin taimia varten koulintapuikolla pienet istutuskolot.

tomaattien istutus
Taimien irrotus kosteasta talouspaperista koulintalapiolla

Seuraavaksi irroitin hyvin kostutetulta talouspaperi kylvöslautaselta pikkiriikisen taimen kerrallaan. Tässä käytin apunani pientä, tähän tarkoitukseen suunniteltua koulintalapiota. Koulintalapion avulla nostin pikkuisten taimien juuria varoen irti paperista.

Tomaatin istutus
Tomaatin taimi sujautetaan multaan tehtyyn istutuskoloon.

Sitten pienet taimet sujautettiin yksitellen mullan uumeniin ja lapiolla laiteltiin varoen multaa taimen juurelle.

taimien sumutus
Istutuksen jälkeen taimien kastelusta on syytä pitää hyvää huolta.

Huolellinen sumutus ja kasvun ihmeen odotus =) Ja lopuksi nimikyltit taimiin, jotta lajikkeet eivät menisi sekaisin tässä vaiheessa. Sain muuten facebookin puolella lukuisia uusia vinkkejä ja neuvoja. Moni esimerkiksi suositteli talouspaperin sijaan suodatinpusseja, joihin juuret eivät takerru kiinni. Lisäksi muutamilla oli käytössään styrokslautta, joka hoiti paperin kastelun automaattisesti. Kiitos ihanista vinkeistä. Aion jatkossa testata näitä kaikkia hyviä niksejä. Mutta nyt kasvunihmettä odottelemaan =)

Tomaattien istutus
Pikkiriikkiset tomaatin taimet vankistuvat ihan hetkessä

8 Comments

  • Ai miten ihanat kuvat! Sulla on toi suihkepullokin niin viimesen päälle 😀

  • Noi yhteneväiset purkit on niin kauniita! Seuraavassa istutusvaiheessa saattaa tulla taimen irrotusongelmia, kun multapaakkua ei pääse puristamaan pohjasta ulos. Silloin (kokemukseni mukaan) auttaa, kun irrottaa purkin pohjan hyvällä rullattavalla purkinavaajalla. Kas, multa sujahtaa helposti ulos!

    • Pitänee irroittaa taimet, ennen kuin ovat kovasti kasvaneet niin saa vielä pikkulusikalla irti =) Mutta kiitos vinkistä, pitää varuiksi painaa korvantaakse =)

  • Voi noi on niin sulosia ja purkit sopii tietenkin teemaan lostavasti. Kävin tänään kurkkimassa omia viime sunnuntaina laitettuja siemeniä ja kyllä vaan, siellä on jotain kehitystä tapahtunut:) pidän peukkuja, että saisin ne multaan asti…

    • Nämä kylvöpuuhat ovat niin ihania =) Joka päivä uutta seurattavaa ja uutta puuhaa pikkutaimien parissa =)

  • Ai että mulle tulee haikee olo kun päätin tänä(kin) vuonna olla laittamatta tomaatteja. Perinteisesti olisin kylvänyt ne huomenna, äitini syntymäpäivänä. Meillä vain ei ole nyt sellaista kasvihuonetta, mihin taimia kannattaisi laittaa. Turhauttavaa käyttää voimia ja aikaa sellaiseen, mistä ei saa satoa. Panostan tänäkin vuonna kasvimaahan ja mietinnässä on sen laajentamista laatikoilla. Ehkä vielä joskus saan kasvarin, johon aurinko paistaa 🙂

    • Tompskujen kasvatus on ihanaa puuhaa, mutta sulla on muita kylvöksiä ja puuhia niin ne sitten vähän tuovat lohtua tilanteeseen =) Meilläkin on melko varjoisa kasvari, mutta ajatuksissa oli nikkaroida tomaateille jokin pieni kasvatuskoppi =)

Vastaa:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.