Tomaatin kylvö ja kasvattaminen

tomaatin kylvö ja kasvattaminen
Ihanat erikoistomaatit ilahduttavat ja palkitsevat pitkin kasvukautta

Tomaatin kylvö ja kasvattaminen on helppoa ja palkitsevaa puuhaa. Tarjolla olevien tomaatin siementen kirjo on suorastaan valtaisa ja jokaisen makumieltymyksiin tai kasvatuskokeiluhalukkuuteen löytyy taatusti jotain sopivaa. Itse tykkään kasvattaa aina jotain vähän erilaista. Meillä päin on lukuisia lähituottajia, joilta saan erinomaisen maukkaita perustomaatteja, joten valitsin kokeiluun voimakkaan makuisia ja mielenkiintoisen näköisiä lajikkeita.

Tällä kertaa valitsin kylvettäväksi kolmea erikoistomaattilajiketta. Tigerella on terve, aikainen, suurisatoinen, herkullinen ja kauniin näköinen varma valinta. Chocolate Cherry on satoisa ja maukas ja Green Zebran maku on vahva. Pidän voimakkaan makuisista tomaateista ja nämä kaikki omaavat reilun maun ja ihanan erikoisen ulkonäön.

Tomaatin kylväminen
Talouspaperi ja nimikyltit valmiina
Tomaatin kylväminen
Pienten tomaatin siemenien kylväminen on tarkkaa puuhaa
tomaatin kylväminen
Tigerella, Chocolate Cherry ja Green Zebra kylvöpaperilla

Tomaattien kylvö ilman multaa!

Tämän olen tehnyt kymmeniä ja taas kymmeniä kertoja ja aina tämä toimii yhtä hyvin. Kylvän tomaatin siemenet nimittäin talouspaperiin. Ensin on hyvä kirjoittaa ylös nimikyltit, jotta itäneistä siemenistä erottaa mitä lajiketta mikin on. Tämän jälkeen asettelen nimikyltit paperille ja avaan varoen ensimmäisen siemenpussukan. Sitten vain ripotellaan siemenet huolella nimikyltin viereen. Hommaa jatketaan kunnes haluttu määrä siemeniä on siroteltu aloilleen. Tämän jälkeen sumutinpullon kanssa kastellaan koko komeus. Tässä on syytä toki olla varovainen, ettei pienet siemenet lennähdä suihkupaineen voimasta pois paikoiltaan. Lopuksi laitan kylvöjen päälle vielä puhtaan talouspaperin ja sumutan vielä kertaalleen. Nyt kostutettu kylvös saa olla lämpimässä + 22C huoneenlämmössä muutaman päivän. Kylvöksen kosteudesta on huolehdittava, jottei siemenet pääse kuivahtamaan.

Tomaatit ovat hyviä itämään. Niiden itämisprosesentti on yli 93 ja niiden itävyys säilyy hyvinkin 3-5 vuotta. Joten viime vuoden ylijäämä siemenet voi aivan hyvin kylvää vielä.

Siementen sumutus
Hienojakoinen sumutus on syytä suorittaa varoen, jottei siemenet liikahda paikoiltaan.

Mutta mikä on sitten tärkeää tomaattien kasvatuksessa?

Tomaattien kasvattamisen ykkösjuttu on oikea lämpötila. Oikeasta lämpötilasta riippuu sadon suuruus. Heti sirkkalehtien ilmestyttyä tomaatin pikkiriikkiseen taimeen alkaa kehittyä kukanaiheita ensimmäistä terttua varten. Näitä pikkiriikkisiä kukanaiheita ei tässä vaiheessa vielä pysty näkemään, mutta tulevien kukkaterttujen lukumäärä riippuu taimikasvatusvaiheen olosuhteista. Oikeassa lämpötilassa, riittävässä valossa ja sopivassa kosteudessa kasvaneeseen taimeen kehittyy 7-10 kukkaa kuhunkin terttuun. Valoa tomaatin taimet tarvitsevat 16h vuorokaudessa, lopun ajan taimet voivat olla pimessä. Tämän lisäksi on huolehdittava tasaisesta kosteudesta =)

Tomaatin kasvatuksen lämpötilat
Yölämpötila Päivälämpötila
Kylvöstä sirkkalehtien kehittymiseen  22 °C  22 °C
Sirkkalehtivaiheesta 1. kukkatertun ilmestymiseen  16 – 18 °C  18 – 22 °C
1. tertun ilmestymisestä sen kukinnan alkamiseen  15 – 17 °C  18 – 20 °C
Nimeäminen
Hyvä nimeämistekniikka auttaa kylvöpuuhissa kummasti

Minulla on oma historiani tomaattien kanssa ja sen takia niiden kasvattaminen on erityisen tunnerikasta ja mieluisaa. Hernepensaskujanne – blogista voit kurkistaa miksi tomaatit ovat minulle erityisiä. Sieltä löydät myös muutaman kivan kirjavinkin, jotka auttavat sinua onnistumaan vieläkin paremmin kylvöpuuhissa.

12 Comments

 • Mullakin on tuota Chocolate Cherryä ja muutama muukin pussi viime vuodelta.
  Kylvöt ajattelin tehdä viikon päästä, lapsuudenkodin ohjeen mukaan;)

  • Kyllä tompskujen kasvattaminen on ihanaa ja vielä ihanampaa on kasvatuskokemusten jakaminen. Laitan korvantaakse tämän viikon päästä ja tuun moikkaamaan miten teet hommat =)

 • Nyt iski tomaattikuume! Pakko kokeilla tuota talouspaperi tekniikkaa. Kunhan vaan onnistuisin siirtämään ne sitten multaan… oiva vinkki kuitenkin, kiitti!

  • Mahtavaa! tomaattikuume on parhautta kaikkien muiden kasvikuumeiden rinnalla 😉 Kun varovasti siirtää ja riittävän pieninä niin onnistuu varmasti =)

 • Mä onnistuin noiden raidallisten kanssa (melkein) viime kesänä!
  Kasvoivat hyvin, vaikkakin laitoin liian myöhään.. Pari tomskua sieltä tuli 🙂

  • Niiden kanssa tarvitsisi olla niin ajoissa. Nytkin tämä tomaattihomma itselläkin venähti vähän turhan myöhäiseksi.

 • Minäkin päätin tänä vuonna kokeilla siemenestä kasvattamista. Aiempina vuosina olen ostanut taimet valmiina. Tuo lämpötilat uutuus oli hyvä vinkki ja uutta tietoa minulle. Pitääpä olla tarkkana.

  • Itsekasvatetuissa on astetta enemmän sitä hohdokkuutta 😉 Tomaatti on supertarkka tuon lämpötilan suhteen. Meilläkin tupaa olemaan vähän turhan viileää.

 • Voi voi…tomaatti on suuri rakkauteni, vaikka saankin mahdottomasti kutiavaa vesikelloihottumaa, jos kosken tomaattikasviin paljain käsin, silti sitä kasvatan joka vuosi ja aika paljon, suurella rakkaudella ja intohimolla! 20 lajia lähtee kasvuun tänä vuonna!

  • Aivan mahtavaa – pitäisi päästä ihastelemaan sun jättimäistä tomaattioperaatiota =) Kyllä niiden kasvattaminen on ihanaa vaikka käsineet kädessä 😉

 • Olen itsekin kasvattanut noin, kylläkin suodatinpaperin päällä mutta jäin miettimään, Laitoitko siis vielä siementenkin päälle talouspaperin? Lopuksi laitan kylvöjen päälle vielä puhtaan talouspaperin ja sumutan vielä kertaalleen. Kasvaako ne siis paperin läpi?

  • Laitan siis ne siemenet talouspapereiden väliin ja istutan ruukkuihin heti kun idut ovat 3-5 mm pitkiä =) Ne eivät ehdi kasvaa kiinni talouspaperiin eikä myöskään sen läpi =) Laitan koko talouspaperipinon siemenineen lautaselle ja voin vaikka lorauttaa kannusta vettä päälle tai sumutella.

Vastaa:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.