Viirinauha cottage garden henkeen

Viirinauhat
Viirinauhat sopivat englantilaisen cottage gardenin henkeen.

Viirinauha on englantilaisten cottage garden puutarhojen juttu. Alkujaan viirinauhat ovat peräisin kuninkaallisen laivaston merkkiviiristöstä. Nykyään viirejä käytetään niin puutarhojen, juhlien ja kutsujen somisteina. Meillä viirinauhat koristavat keväisin kylvöpöydän ympäristöä ja loppukesästä ne siirretään sisälle viktoriaanishenkiseen kasvihuoneeseen. Vanhat viirinauhat ovat niin kauhtuneet vuosien oloon, että päätin hyödyntää paukkupakkaset ja ommella uudet viirit kesäksi.

Viirinauhojen ompelu
Kaksipuolisten viirien kiinnittäminen nuppineuloin ja ompelua auttavan viivan piirtäminen.
Viirinauhojen ompeleminen
Kaksikymmentäkahdeksan viiriä valmiiksi leikattuina

En ole mitenkään mainittavissa määrin ompelija sorttimenttia, mutta vuosittain on lähes pakollista ommella jotain pientä kivaa puutarhaan tunnelmaa kohottamaan. Viirit luovat kivan taustan esimerkiksi ruukutuspisteeseen, ne luovat ihanan kesäistä tunnelmaa kukkivien omenapuiden katveeseen ja tuovat tuulahduksen brittiläistä puutarha-atmosfääriä kasvihuoneeseen. Tästä pääset kurkistamaan miltä viirinauhat näyttävät meidän kylvöpöydän lähettyvillä. Taidan olla vähän hurahtanut viireihin.

Viirinauha ja sen ompeleminen

Viirinauhojen tekemisessä suurin haaste vuodesta toiseen on sopivien kankaiden löytyminen, joten joka kerta kangaskaupoissa liikkuessa on syytä pitää silmät tarkkoina. Itse olen suosinut pienikukkaisia, puuvillaisia ja brittäishenkisiä kankaita. Tällä kertaa varastossa oli toki kukkakankaiden lisäksi polkadot kangasta, jota otin viirinauhaan mukaan.

  1. Valitse riittävän pienikuvioiset ja ihanan näköiset kankaat viireihin.
  2. Tee viirin sabloona tukevasta paperista. Sopiva viirin koko on esimerkiksi leveys 24cm ja korkeus 30 cm.
  3. Piirrä lyijykynällä viirit silitettyyn kankaaseen. Muista, että viirit ovat kaksipuoleisia. Tarvitset siis tuplamäärän viirin paloja.
  4. Käännä kaksi viirikangasta yhteen siten, että kankaiden oikeat puolet ovat sisälle päin.
  5. Piirrä ompeluviiva ja kiinnitä kankaat nuppineuloin.
  6. Ompele viirit. Kärjen käännöksessä kannattaa tehdä yksi tai kaksi tikkiä vaakasuuntaisesti.
  7. Leikkaa kärjestä saumavaroja pois ja käännä viirit. Tässä kohtaa on hyvä tökkiä kärki siistiksi esimerkiksi sukkapuikolla.
  8. Silitä viirit ja leikkaa viirien yläreuna tasaiseksi.
  9. Tee jostain viirien pohjakankaasta nauhaa tai hanki kaupasta valmisnauhaa.
  10. Taita nauha viirin yläpäähän, kiinnitä viireihin ja ompele nauha paikoilleen. Sopiva viirien väli on 15 cm.

Näillä ohjeilla olen kehnona ompelijana pärjännyt. Kokeneemmalla ompelijalla on varmasti hyviä vinkkejä ja niksejä ompelun nopeuttamiseksi. Viireissä on kuitenkin se hyvä puoli, että viirit kestävät aurinkoa ja säätä keskimäärin kolme vuotta. joten aivan joka vuosi ei uusia viirejä tarvitse ommella.

Valmis viirinauha
Vaihtelua viirinauhoihin saa käyttämällä erilaisia kukallisia ja pilkullisia kankaita.

Vastaa:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.