Potagerin suunnittelu, kun estetiikalla on väliä

Potagerin layout
Potagerin layout pohjautuu yksinkertaisiin, geometrisiin muotoihin

Tekisikö mielesi suunnitella oma potager eli koristeellinen keittiöpuutarha? Nyt on mitä parahin aika ryhtyä toimeen.  Potagerin suunnittelu on helppoa ja inspiroivaa puuhaa. Suunnittelussa hyviä apuvälineitä ovat ruutupaperi tai millimetripaperi, lyijytäytekynä, viivotin ja harppi. Sillä keskiajan luostaripuutarhojen aikakaudelta juontava potager pohjautuu selkeiden geometristen muotojen symmetriseen toistoon.

Potagerin suunnittelu
Suunnittelun pohjaksi kannattaa tutustua potagerin periaatteisiin.
Potagerin suunnittelu millimetripaperille
Millimetripaperi, viivotin ja harppi takaavat hyvän ja toimivan lopputuloksen.

Mistä potagerin suunnittelu on hyvä aloittaa?

Potagerin suunnittelu alkaa yleensä potagerin historiaan ja perusperiaatteisiin perehtymällä. Mutta aivan ensimmäiseksi on syytä laittaa ulkovaatteet päälle ja lähteä tutkimaan rauhassa omaa tonttia ja sen mahdollisuuksia. Ohessa pieni lista potagerin suunnittelijalle:

 1. Tutustu huolella tonttiisi ja sen suomiin mahdollisuuksiin
 2. Valitse hyvä paikka tulevalle potagerille. Tutki ympäröivää maisemaa ja siinä avautuvia näkymiä. Onko joitain elementtejä, joita voit käyttää potagerin näkymien kiintopisteinä.
 3. Etsi ideoita kirjallisuudesta, lehdistä ja Pinterestistä.
 4. Mittaa käytettävissä oleva tyhjä tila huolella, jotta suunnitteluvaiheessa voit olla varma, että suunnitelmasi toimii kyseisessä tilassa. Tässä vaiheessa on hyvä ottaa myös ristimitat tilasta. Sillä potagerin suunnittelu on kuin talon pohjapiirroksen suunnittelua.
 5. Piirrä ja luonnostele. Käytä selkeitä ja yksinkertaisia geometrisia muotoja ja huolehdi, että muotojen väliin jää riittävän suuret käytävät.
 6. Suunnittele tilan toiminnallisuus, käytävien leveydet, huoltokäytävät, varastointi ja säilytys.
 7. Varmista kauneus kasvivalinnoilla.
 8. Varaa riittävästi tilaa potageria ympäröivälle muurille, pensasaidalle tai aidalle.
 9. Muista viimeistely ja katseenvangitsijat.

Potager pohjautuu geometrisiin muotoihin, symmetrian ihanteeseen ja käytäviin, jotka rajaavat istutusalueet toisistaan.

Symmetrisen keittiöpuutarhan pohjapiirrosideoita.

Innostuin itsekin vaihteeksi potagerien suunnittelusta. Joten tein muutaman mallin, joita voit hyödyntää oman potagerin suunnittelussa. Perinteisesti tätä Ranskasta alkujaan lähtöisin olevaa koristeellista keittiöpuutarhaa eli potageria kiertää kivimuuri tai pensasaita. Reunustava aita rajaa potagerin ympäröivästä maisemasta, mutta mikä tärkeintä se myös suojaa aluetta tuulilta ja tuiskuilta. Reilu pensasaita edesauttaa myös suotuisan pienilmaston syntymistä.

Pienen pihan potagerin suunnittelu
Pienen pihan potagermalleja. Nämä mahtuva vaikka rivitalon pihaan, sillä tilan leveydeksi riittää nelisen metriä.
Potagerin layout
Jos puutarhastasi löytyy reilummin tilaa niin tämä potager mahtuu oivasti jo 7x7m tilaan.
Potagerin suunnittelu
Potagerin neliön muotoisia ruutuja voi halkoa ympyrän muotoisilla kehäkäytävillä.

Käytävien suunnittelussa on hyvä huomioida toiminnallisuus. Pieneen pihaan voi käytävien leveydeksi riittää ihan tavallinen 30cm leveä laattakäytävä kun taas suuremmassa potagerissa käytävät kannattaa suunnitella siten, että huoltotoimenpiteet voi tehdä kottikärryjen kanssa. Käytävien ja itse pohjapiirroksen lisäksi yksi tärkeä asia on potagerin viimeistely. Viimeistelyssä hyviä vaihtoehtoja ovat kauniit käytävien reunusmateriaalit, korkeutta luovat rakenteet kuten vaikkapa obeliskit ja kauniit terracottaruukut yksityiskohtina. Esteettisyys on koko keittiöpuutarhan sydän ja kauniit yksityiskohdat luovat katseelle hyviä kiintopisteitä.

Potagerin layout
Aina potagerin ei tarvitse muodostaa neliötä. Suorakaiteeseen saa suunniteltua upeita kokonaisuuksia.
Potagerin layout
Tässä olisi oma lemppari potagerin pohjaratkaisu. Päätyisimme varmasti tähän, jos nyt aloittaisimme oman potagerimme suunnittelun alusta.

Hyvin suunnitellussa potagerissa on parasta helppohoitoisuus. Kätevät istutusalueet ja niitä rajaavat käytävät muodostavan silmää hivelevän kokonaisuuden, jossa puhtaanapito on kohtalaisen helppoa, koska hyötykasvit ja kukkaset kasvavat sopivasti mitoitetuissa geometrisissa ruuduissa ja ympyröissä. On siis syytä kiinnittää huomiota, että mitoitus on kokonaisuutenaan sellainen, että yletyt helposti kitkemään kasvipenkkejä.

Potagerin suunnittelu
Suunnittelutyö vaatii myös riittävästi valoa ja hyvän työpisteen.

Tältä näyttää oma työpisteeni. Riittävä valo ja kuppi höyryävää teetä ihanassa Elsa Beskowin kukkakupissa takaavat onnistumisen. Nuorimmainen on hankkinut minulle Tigerin lasit, jotta näen millimetriruudut riittävän hyvin =) Millimetripaperi helpottaa huomattavasti mittakaavan hahmottamista.

Jos innostuit potagerin suunnittelusta niin kuulisin mielelläni ajatuksiasi ja haluaisin ehdottomasti päästä seuraamaan täällä blogistaniassa potager puuhiasi =) Joten vinkkaathan kommentteihin blogistasi ja ideoistasi. Postauksessa olevat potagermallit ovat vapaasti käytettävissä ja muokattavissa =)

13 Comments

 • Ihana ja tosi hyödyllinen postaus <3 Tiedä vaikka joskus innostuisin suunnittelemaan nykyisen hyötytarhan alueemme täysin uusiksi. Kaivomme voisi olla keskikohdassa ja siitä sitten säteittäin kauniita alueita ulospäin… Reunassa kasvaa jo nyt omenapuut joiden takana heinäseiväsaita ruusupensaineen.

  • Voi kiitos Minna <3. Aivan varmasti Teidänkin pihapiiriin yksi pieni potager mahtuisi =)

 • Geometriset muodot ovat selkeitä ja rauhoittavia katsella, mutta keskikesällä niissä voi kasvaa villin ryöppyävä kukkarunsaus. Noissahan on jo monta valmista pienen pihan suunnitelmaa!

  • Sanoppas muuta. Potagerin idea onkin säntillisessä säännöllisyydessä yhdistettynä brittien kukkarunsauteen ja ryöpsähtelevyyteen =)

 • Hei Johanna,
  Olen jo jonkin aikaa seurannut blogiasi ja sain idean toteuttaa oman Potagerin. Luin puutarhastasi myös Kotipuutarhalehdestä joitakin vuosia sitten. Aluksi meinasin tehdä enemmän englantilaisen puutarhan, mutta alue on sen verran iso, että muutin suunnitelmat. Aloitettiin syksyllä 2014, kun kaivinkone putsasi alueen rusopajuangervosta.
  Olen myös yrittänyt pitää blogia – virkattupuutarha. Siellä on tosi raakile pohjapiirustus mun potageristamme.
  Kiitos sinulle kivoista postauksista.

  • Kävin kurkistamassa blogissasi. Kiitos kovasti vinkistä =) Potagerisi näyttää vallan mainiolta =) Potager vielä muotoutuu itse rakentamisvaiheessa ja meillä ainakin on ajanoloon polkuja ja käytäviä lisätty hoidon helpottamiseksi. Ihanaa kun pääsen seuraamaan projektisi edistymistä =)

 • Kiitos aihevalinnastasi! Osui , kuin nappi silmään! Keittiöpuutarha, jonkinlaisessa potagermuodossa suunnitteilla tuohon lounais-seinälle, kevään korvalla. Kaivinkone vaan tarvitaan ensin maa-aines muotoilemaan.. Suunnitelmat on meneillään, ja iisoppia kylvän kohta “aidan” aineeksi.. Joten kovasti toivon jotain tontilla tänä kesänä tapahtuvan. Mittaaminen on ongelma, siihen saakka ,kunnes maa on roudattu pois,mua tasoiteltu.. Mutta .. Odotellaan! ! Kiitos sinulle, sain taas puhtia!

  • Voi kuinka kiva, että innostuit potager touhuista =) Mittaus todellakin helpottuu kun maa on tasoitettu =) Ja iisoppi on mitä parhainta aita-ainesta =)

  • Käytävien puhdistukseen kätevin keino on säännöllinen kitkeminen + haraaminen. Oikeastaan sen kummempaa ei tarvitse. Rautaharavan kanssa kahden viikon välein murske liikkeelle niin rikat eivät viihdy =)

Vastaa:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.