Siementen säilyttäminen

Siementen säilyttäminen
Meillä siemenet ovat omissa pahvilaatikoissaan. Missä Sinä säilytät ihania siemeniä?

Siementen säilyttäminen on tarkkaa puuhaa. Ensinnäkin ihaniin siemenpussukoihin liittyy kevään odotus ja kaikki ihanat tunteet liittyen puutarhurointiin. Siemenpussukoita pitää siis ehdottomasti päästä hiplailemaan pitkin vuotta. Siemenpussukoiden hiplailu näet laukaisee keväänodotus refleksin ja saa talven tuntumaan huomattavasti lyhyemmältä. Tämän lisäksi siementen säilytykseen liittyy tietysti estetiikka ja käytännöllisyys. Miten Teillä säilytetään siemeniä?

Siementen säilyttäminen laatikoissa
Siemenlaatikot ovat nimetty siementen mukaan. Toisessa laatikossa perennojen siemeniä toisessa yksivuotisten.
Latinaa puutarhureille
Siementouhuissa tarvitaan usein myös latinaa ja tieteellisiä nimiä.

Siementen säilyttäminen laatikoissa.

Meillä työhuoneen kaappi on pullollaan siemenlaatikoita. Yksi laatikko on varattu perennan siemenille, toinen yksivuotisten siemenille, kolmas vihanneksille ja juureksille, neljäs laatikko on varattu jo kylvetyille siemenpussukoille ja viides suurille kylvösuunnitelmille. Siementen säilyttämisessä on estetiikan ja käytännöllisyyden lisäksi muutama muukin huomioitava asia. Ensinnäkin siemenetkin menevät vanhaksi siinä missä elintarvikkeetkin. Valta osa siemenistä säilyttää itämiskykyään muutaman vuoden. Poikkeuksia toki on joukossa. Esimerkiksi jouluruusu ja misteli pitäisi kylvää heti tuoreeltaan ja neidonhiuspuun muistelisin säilyttävän itämiskykynsä reilu sata vuotta.

Siementen säilyttämisessä on hyvä huomioida kolme perussääntöä: pimeys, kuivuus ja viileähkö lämpötila.

Siementen säilyttämisessä on hyvä huomioida säilytyspaikan pimeys, kuivuus ja viileähkö lämpötila. Nämä kolme asiaa takaavat parhaiten siementen säilyvyyden. Tämän vuoksi osa siemenkaupoista käyttääkin ilmatiiviitä foliopussukoita.

Siementen säilyttäminen laatikoissa
Siemenpussit ovat aakkosjärjestyksessä siemenlaatikoissa

Meidän siemenlaatikoihin pitäisi joku kerta ehdottomasti tehtailla välilehdet, jotka auttaisivat siementen selaamista. Laatikoissa kaikki pussukat ovat lajiteltu aakkosittain tieteellisen nimen mukaan. Laatikoiden vieressä on lasipurnukoissa potagerista kerättyjä törmäkukkien siemeniä sekä viimevuotisten huonepalsamien siemeniä. Nämä itse kerätyt siemenet olisi hyvä säilyttää pimeässä.

Mistä sitten löytää kivoja siemenlaatikoita?

Tutkin netin syövereistä erilaisia siementen säilytysratkaisuja ja törmäsin muutamiin mukaviin laatikkoratkaisuihin. Lisäksi Pinterestin ihmeellinen maailma on pullollaan toinen toistaan ihanampia ratkaisuja. Mutta tässä vielä muutama kiva kauppa, joista löytyy hienoja laatikoita.

Jos Sinulla on hyviä vinkkejä siementen säilytykseen niin olisi kiva kuulla ideoista ja ratkaisuista  =)

Siementen säilyttäminen lasipurkeissa
Törmäkukkien siemenet somasti purkeissa

 

 

6 Comments

 • Voi että miten ihailtavassa järjestyksessä teillä siellä siemenet onkaan! Minulla on kaikki tungettuna jo kauan sitten pieneksi jääneeseen puulaatikkoon 🙂 Pitäisikin käydä laatikko läpi ja järjestellä pussukat jotenkin.

  • Siemenet pitää aina olla aakkosjärjestyksessä 😉 vaikka kaikki muu olisi rempallaan =)

 • Meillä puutarhahulluilla taitaa ajatukset käydä samaan tahtiin.
  Olen hypistellyt ja järjestellyt siemeniä monena viime päivänä. Ja tajusin, että mun siemenlaatikko on käynyt harmillisen pieneksi. Olenkin haaveillut sopivasta uudesta siemenlaatikosta ja kävinkin jo pinterestissä haahuilemassa sun boardeilla. Myös Romppalan Linda oli postannut ihanasta siemenlaatikko tuunauksestaan. 🙂 Ja nyt vielä vinkkasit noi nettikaupat. Varmasti oikeanlainen siemenlaatikko löytyy…
  Mä järkkään siemenet kylvöjärjestykseen kuukausien mukaan. Välilehdiltä löytyvät kuukaudet ja etuosassa on esikasvatettavat ja taaempana suorakylvöt.
  Teidän kuvat muuten senkun paranee vaan! Aivan unelmia asetelmia ja kuvakulmia. Voisin tuijotella näitä ikuisuuksia. <3

  • Voi kiitos Riina <3 Ajatukset kulkevat puutarha-aikaa, olen siitä aivan varma =) Ja siemenlaatikot ovat järjestäin liian pieniä, tarvittaisiin superlaatikoita =)Lindan ja betweenin postauksia kävin myös ihastelemassa. Selvästikin samat puuhat muillakin =)

 • Upean botanistinen tunnelma kuvissa ja mallikkaasti järjetetyt siemenet siellä! Mulla on symppis metallinen Seed Box, joka vain on jäänyt ihan liian pieneksi.

  • Kiitos Maria =) Juuri tuossa Riinallekin tokaisin, että armotta nuo siemenlaatikot liian pieniä =)

Vastaa:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.