Latva-artisokan kouliminen

Latva-artisokan kouliminen
Pikkuiset latva-artisokat vaativat hellää huolenpitoa, kastelua ja lannoittamista.

Pikkuiset taimet ovat kasvaneet kohisten. Kun taimet ovat riittävän pitkiä on aika koulia taimet ja siirtää ne varttumaan tilavampiin ruukkuihin. Latva-artisokan kouliminen vaatii hellää otetta ja huolellisuutta, sillä pikkuisten taimien juuret ovat kovin heiveröisiä. Ennen koulimista taimet on syytä kastella huolella edellisenä päivänä. Kastelu auttaa taimia selviämään koulinnan aiheuttamasta rasituksesta paremmin.

Latva-artisokan kouliminen
Pikkulusikan varsi toimii kätevästi lapiona koulintatöissä.
Latva-artisokan kouliminen
Pikkuisen Violet de Provencen taimi

Latva-artisokan kouliminen on tarkkaa puuhaa

Koulintaan on hyvä valmistautua huolella. Lämmin ja puhdas multa, huonetilassa lämminnyt kasteluvesi ja puhtaat ruukut ovat koko koulinta työn ydin. Latva-artisokan kouliminen aloitetaan kun taimet ovat kasvattaneet kaksi terhakkaa sirkkalehteä. Silloin kasvit tarvitsevat jo reilummin omaa tilaa ja ne on aika siirtää omiin ruukkuihin varttumaan. Itse käytän tässä vaiheessa steriilejä turvekennoja. Meillä on turvekenno varasto kasvihuoneessa ja sieltä voi aina tarvittaessa hakea tornillisen puhtaita kennoja istutuspuuhiin.

Nimikyltit latva-artisokkien taimille
Nimikyltit on aina syytä olla lähettyvillä

Ennen varsinaista koulintaa on hyvä kirjoittaa koulittavien taimien nimet valmiiksi kyltteihin. Kokemuksesta nimittäin tiedät, että taimien nimet uhohtuvat hetkessä. Kun kyltit ovat valmiina voi aloittaa koulintatyöt. Taimien koulimisessa onkin oiva apu pikkulusikan varsi, jota voi käyttää heiveröisten taimien irroittamisen apuna. Pikkulusikan varrella voi myös kätevästi tehdä taimelle kolon istutusruukkuun.

Latva-artisokan koulinta
Koulintaa varten kaivettu pikkuriikkinen latva-artisokan taimi
Latva-artisokan koulinta
Koulittu latva-artisokan taimi istutetaan vähän aiempaa syvemmälle

Kun pikkuinen taimi on kaivettu aiemmasta ruukusta se istutetaan hituisen aiempaa syvemmälle uuteen ruukkuun. Näin kasvin jo venähtänyt varsikin pääsee mullan suojiin ja taimen kasvu vankistuu ja juurista kehittyy uudessa ruukussa mehevämmät. Istutuksen jälkeen multaa voi kevyesti tiivistää.

Latva-artisokan kastelu
Latva-artisokkien taimien kastelusta pitää huolehtia, sillä pikku taimet nuukahtavat helposti

Kun kaikki pikkuiset taimet on saatu istutettua onkin aika kastella taimet huolella. Latva-artisokka ottaa helposti nokkiinsa kastelun puutteesta, joten jatkossakin kastelun pitää olla säännöllistä ja riittävää. Tämä kannattaa muistaa myös kesällä kun taimet istuttaa ulos kasvimaan suojiin. Latva-artisokka nauttii riittävästä ja jatkuvasta kastelusta sekä lannoittamisesta. Nyt sitten vaan odottelemaan taimien vankistumista =)

6 Comments

 • Minäkin tykkään käyttää noita turvekennoja, koska ne maatuvat hyvin ja näyttävätkin kivoilta. Tuon kastelun kanssa minäkin olen oppinut olemaan tarkkana, tosin kantapään kautta. Joskus taimipotit ovat kuolleet kuivuessaan. Muovisten astioiden kanssa täytyy olla tarkkana vähän toisin päin.
  Toivotaan latva-artisokillenne hienoa kasvua!
  Oli muuten tosi kaunis kuvasarja tästä koulimisesta! Tällaista neuvoa olisin toivonut saavani, kun ensimmäisen kerran pähkäilin koulimisen kanssa.

  • Voi kiitos Riina <3 Turvekennot ovat niin parhaita ja aina käyttövalmiita sekä puhtaita. Kastelu on ainut tarkka juttu noiden turvekennojen kanssa tosiaan.

 • Näyttääpä mukavalle puuhalle!
  Onnea kasvatukseen 🙂

  • Kiitos Pirjo, koulinta ja taimipuuhat ovat mitä parhainta ajanvietettä =)

 • Kiitos hyvistä neuvoista, mutta jäin vielä miettimään että millä noita pikkutaimia oikein lannoitetaan?
  Vinkeistä kiitollinen 🙂

 • Hei! Mitä mieltä olet latva-artisokan kasvattamisesta Biolanin kasvusäkissä kasvihuoneessa? Viihtyidikö vai pitäisikö ehdottamasti olla avomaalla?
  Kiitos!

Vastaa:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.