Latva-artisokan kasvattaminen

Latva-artisokan siemenlajitelma
Mikä onkaan parempaa kuin latva-artisokka lajitelma ja kasvun ihmeen odotus

Nyt on latva-artisokan kylvöaika parhaimmillaan. Päivän pituus kasvaa kohisten ja kevään odotuksen voi melkein tuntea. Latva-artisokan kasvattaminen on helppoa ja palkitsevaa. Joten nyt viimeistään jokaisen kannattaa kipittää siemenkaupoille ja lähteä itse kokeilemaan superherkun kasvatusta. Meillä on jo vuosia kasvatettu omat artisokat potageriin ja joka vuosi niiden kasvattaminen on ollut innostavaa ja ihanaa. Pitää vain muistaa muutama niksi ja takuulla onnistuu.

Latva-artisokan kasvattaminen siemenistä vaatii siementen liottamista
Latva-artisokan suuret siemenet hyötyvät liottamisesta
Latva-artisokan kasvattaminen liotetuista siemenistä
Vuorokauden likoamassa olleita latva-artisokan siemeniä

Miten onnistun latva-artisokan kasvattamisessa?

Latva-artisokan siemenet ovat suuria ja ne hyötyvät kädenlämpöisessä vedessä liottamisesta. Itse kaadan siemenet lasiseen pikku kulhoon ja lorautan tilkan lämpöistä vettä siementen päälle, siten että ne peittyvät kunnolla. Tämän jälkeen on hyvä merkitä mitä siemeniä on kyseisessä kipossa, että vielä seuraavanakin päivänä tietää mitä on kylvämässä. Liotus laukaisee siementen kasvuun lähdön mekanismin ja nopeuttaa itämistä. Liotus saa kestää päivän tai kaksi, muttei kauempaa. Liiallinen liotus pilaannuttaa siemenet. Tämä liotuspuuha toimii muuten hyvin lähes kaikkiin suurikokoisiin siemeniin. Eli kannattaa kokeilla.

Toinen tärkeä seikka on puhtaat ja steriilit kasvuastiat sekä huoneenlämmin hyvälaatuinen kylvömulta. Meillä on näin talvellakin aina 60 litran säkki kylvömultaa tuvan lämmössä, sillä koskaan ei voi ennakkoon tietää milloin iskee kylvöskipinä. Lämmin multa tiivistetään kasvuruukkuihin. Itse pidän erityisesti turvekennoista. Ne ovat helppoja, halpoja ja puhtaita.

Valmiit latva-artisokka kylvökset
Kylvökset valmiina peiteltäviksi

Kun kennojen multa on tiivistetty ja kuhunkin kennoon on laitettu 6-7 siementä pitää kylvökset vielä peitellä kevyesti mullalla ja kastella huolella. Tässä vaiheessa on hyvä muistaa myös tuo lajien kyltitys. Itse käytän muoviliuskoja ja lyijykynää tieteellisen nimen merkitsemiseen. Tämä yhdistelmä kestää hyvin kosteutta ja sääolosuhteita. Kun perusasiat ovat kunnossa sujautan koko kylvökennon ohueen pakastepussiin ja sijoitan valoisaan paikkaan lähelle ikkunaa. Ja sitten ei muuta kuin odottamaan =)

Latva-artisokan itänyt siemen
Ensimmäinen itänyt siemen on kuin lottovoitto

Latva-artisokan siemenpusseissa kerrotaan, että siementen itämiseen kuluu yleensä noin 10-11 päivää. Mutta liotetut siemenet itävät nopeammin. Tämän olen oppinut vuosien kokeilun kautta. Tänään oli ensimmäinen siemen itänyt ja laitoin kyseiset siemenet itämään viime viikon torstaina eli siemenet itivät seitsemässä päivässä. Ihanaa! Latva-artisokan kasvattaminen on super helppoa ja niin palkitsevaa! Kevään aikana seuraamme varmasti täälläkin näiden pienokaisten varttumista ja kerron miten taimet saa viihtymään myös kasvimaalla. Olehan siis kuulolla =)

7 Comments

  • Olipa hyvä kattaus artisokkia, mietin niitä itsekin, en kuitenkaan niitä sitten tilannut! Minuun teki suuren vaikutuksen tuo Seenaholicin siemenpussiin kiinnitetty tarkka selvitys kasvattamisesta ym. Ensimmäiset sirkkataimet ovat ihania!

    • Tuossa kun tutkin siemeniä niin tuota latva-artisokkaa tuntui olevan vaikka kuinka monta erilaista lajiketta. Ja Seedaholikin ohjeet ovat ihanan perusteellisia.

  • Kyllä tässä alkaa kylvökuume vähitellen nousemaan 🙂 Multapussi odottaa jo verannalla, pitänee hinata se nyt viimeinkin sisälle sulamaan <3

    • Kyllä kylvökuume nousee, ei auta enää mikään =) Meillä on jo lämmintä multaa säkillinen tuvassa =)

  • Aah, ihanat latva-artisokat – ne ovat niin kauniita, rakastan niiden kukkiakin. Jos ne nyt ylipäätään ehtivät kukkaan. Tässä asiassa on todellinen kasvuvyöhykekateus, kun tietää, että ne voisivat talvehtiakin, jos asuisi vähän etelämpänä…

    • Sanoppas muuta – kasvuvyöhykekateus tosiaankin. Joskin olen nähnyt sellaisia talvetussuojia, että artisokan ympärille ladotaan tiilimuuri, muurin sisältö täytetään lehdillä ja koko komeuden päälle laitetaan levy. Näin kosteus ei pääse vaivaamaan talvella ja artisokalla on ikään kuin villapeitto päällänsä. Pitää testata ensi vuonna sellaista. Jos vaikka satokin ehteisi näillä leveyksillä =)

Vastaa:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.