Siementilaus ulkomailta – tässä vinkkejä!

Siementilaus_ulkomailta_2017_ja_siemenpusseja
Nyt on hyvä ajankohta tehdä kunnon siementilaus ulkomailta ja varautua tulevaan kasvukauteen

Ulkona paukkuva pakkanen houkuttelee tuvan lämpöön ja mikä onkaan parempaa puuhaa kuin tehdä kunnon siementilaus tulevaan kasvukauteen. Ulkomaisilla siemenfirmoilla on monesti joko täysin muutamaan lajikkeeseen keskityynyttä siementuotantoa tai sitten houkuttelevan monipuolista tarjontaa. Itse olen tilannut vuosia siemeniä ulkomailta ja kasvattanut suurimman osan meidän puutarhan ja potagerin kasveista itse. (Huomioithan, että artikkelin kirjoittamisen jälkeen on uudistettu Kasvinterveyslaki, mikä antaa uudet ohjeistukset siementilauksiin. Päivittyneestä laista voit lukea artikkelista: Uusi Kasvinterveyslaki vaikuttaa siementilauksiin)

Siementilaus Larkspurg Nurserylta ja vanha puutarhakirja
Vanhoissa puutarhakirjoissa on kiinnostavia juttuja siemenistä ja niiden kylvämisestä.
Siementilaus satoa ja kuva siemenen itämisestä
Ihana havainnekuva siemenen itämisestä ja siemenpussukoita

Siementilaus ulkomailta

Mistä ja miten sitten siementilauksia kannattaa tehdä? Usein jokin tietty kasvi tai sen lajike on mielessä, eikä siemeniä löydy kotimaisista siemenkaupoista. Itse lähden etsimään vastauksia vuosien varrella tutuiksi tulleiden siementoimittajien sivuilta tai googletan kyseisen kasvin siemeniä tieteellisen nimen avulla.

Välillä puuha on erityisen haastavaa tai tulee joitakin muttia matkaan. Joidenkin kasvien kasvattaminen on suositumpaa ja yleisempää esimerkiksi Amerikan mantereen puolella. Siellä saattaa olla siemeniä hyvinkin tarjolla, mutta tilauksen pitäisikin olla näin kotipuutarhurin tarpeisiin niin valtava, että tilaus jää sen vuoksi tekemättä. Hyvien siementilaus paikkojen etsintä on siis vuosien työn tulosta ja ennen kaikkea myös hyvien bloggaajakaveri verkostojen ansiota. Ohessa siis lista siementoimittajista joilta olen itse vuosien saatossa tilannut siemeniä ja joiden toimintavarmuus on ollut erinomaista.

 • Barnhaven – Ihania esikoiden ja jouluruusujen siemeniä
 • Chiltern Seeds – Monipuolisesti perennojen, erikoisuuksien, uutuuksien, vihannesten ja kesäkukkien siemeniä
 • Impecta – Monipuolisesti kaikkea ihanaa niin perennoita kuin syötäviäkin kasveja
 • Jellito – Yksi lempikauppani, joskin täällä on kehnot kuvat, mutta perennoja valtavasti
 • Larkspur Nursery – Luottokauppa kaikille ritarinkannusten rakastajille
 • Moles Seeds – Uusi tuttavuus, mutta sitäkin koukuttavampi. Ihania yksivuotisia ja perennoja sekä supernopea toimitus
 • Plant World Seeds – Myös yksi lempikauppani – täältä viimeistään löytyy se mitä olet etsimässä =)
 • Seedaholic – Tämäkin kuuluu vakio kauppareissuun. Täällä monipuolisesti erilaisia perennoja ja vähän eksoottisempiakin tuttavuuksia.
 • Suttons – Siementen tavaratalo. Täällä on yleisimpiä siemeniä niin keittiöpuutarhaan, yksivuotisten kukkapenkkiin kuin perennapenkkiinkin
 • Thompson & Morgan – Täällä pitää joka ikinen kevät ehdottomasti käydä. hyvät valikoimat kaikkea.

Siementilauksia tehdessä kannattaa ottaa tietysti huomioon oman puutarhan kasvuolosuhteet sekä vyöhyke. Ulkomaalaisissa siemenkaupoissa on valtavat määrät myös kaikkea ihanaa, mitkä eivät vaan sitten millään menesty näillä leveysasteilla. Siementilausten avaama maailma tuo siis tullessaan paljon kaikenlaista selvitettävää ja ennen kaikkea roiman annoksen silkkaa seikkailua, kokeilua ja testaamista. Mutta silloin kun onnistuu ja saa uusia ihania itse kasvatettuja taimia niin sitä riemua ei voita mikään. Onnistuneita kokeilua siis Teille kaikille!

Ja Hei! jos Sinulla on takataskussasi joku hyvä siementilauspaikka niin kuulisin siitä mielelläni =)

siementilaus_ulkomailta_hernepensaselamaa_06_01_2017_05
Ihania esikasvatettavia maailmalta!

29 Comments

 • Kiitos vinkeistä! Jotkut olivatkin jo tuttuja. Plant world seedsiltä tilaamani siemenet olivat ihan muuta kuin piti olla. Aina ei mene nappiin tilaukset=/ Kasvattaminen sinänsä on ihanaa puuhaa. Onnistuneita kasvatuksia sinulle!

  • Luulenpa, että tuossa listassa on tosiaan tuttuja paikkoja niille, jotka tilaavat siemeniä ulkomailta. Voi ei mulla on ollut aina tuuri noiden Plant worl deedin siementen kanssa ja ne ovat olleet sitä mitä on pitänytkin. Mutta yhtä kaikki kylvöpuuhat ovat ihania =)

 • Voi hitsi, tällaiset postaukset on “pahoja” 😉 Tekis kovasti mieli vielä tilata jotakin, vaikka olenkin jo tilannut ison satsin Pirjo Laitisen keruita facen Perennat: ostetaan, myydään, vaihdetaan -ryhmästä. Barnhavenin esikot olis kyllä niin mieleen <3

  • Hei kiitos kovasti tuosta faceryhmä vinkistä. Liityin oitis ryhmään =) Ja siellä tosiaan näyttää olevan kaikkea kutkuttavaa. Nuo esikot niin minuakin kutkuttavat =)

 • Kiitos, kattava valikoima siemenkauppoja. Minulle taitaa riittää esikasvatukseen tänä vuonna tomaatit ja myöhemmin keväällä kurkut. Aika on kortilla ja tila 🙂

  • Juu niin täälläkin on tila kovasti kortilla, mutta aina jotenkin nuo siemenet vievät mennessään 😉 Tomaatin siemenet ovat vielä tyystin tilaamatta, joten vielä pitää käydä kaupoilla =)

 • Hienoa, tällaista vinkkilistaa ehdin jo jossain kommentissa kaivatakin. Kävin eilen selaamassa parin ulkomaisen toimittajan tarjontaa ja totesin hyvin kilpailukykyisiksi, paikoin jopa kotimaisiin verrattuna edullisiksi. Tilaus lähtee lähipäivinä. Kiitos vielä sinulle tästä yhteenvedosta!
  Kumma juttu, etten saa lukuluettelooni ilmoituksia näistä Kotipuutarhalehden blogipostauksista. Täytyy tutkia asiaa.

  • Nämä ovat hyvinkin kilpailukykyisiä paikkoja ja nopeitya. Yleensä siemeniä on aika paljon pussukoissa ja laatu on ollut hyvää.

 • Nyt oli paha postaus!!!! Olen niin päättänyt, että yhtään siementä en tänä keväänä tilaa, mutta katsotaan miten käy… Pakkohan noilla linkkaamillasi sivuilla on käytävä 🙂

  • Mulle kävi ihan samoin kun kävin Vironperän Irenen viimeisintä postausta katsomassa. Luulin jo tehneeni tämän kevään tilaukset, mutta ehei 😉 Nyt pitää vielä mennä katsahtamaan ihanuuksia.

 • Nyt tuli kalliiksi! Tuolta löytyi niin monta sellaista kasvia joista olen uneksinut jo vuosia ja sitten ihan uusiakin uneksittavia pari kappaletta. Ihan lähti lapasesta=D Onneksi sain juuri palkankorotuksen! Eihän tästä puutarhahöperyydestä muuten tulis mitään XD

  Mutta ihania ovat ja olen ihan täpinöissäni!
  Pirjo Laitisen siemeniä liputan minäkin. Monet kerrat on tullut jo hankittua ja taas meni uusia perennoja esikasvatukseen.

  • Hei tuo Pirjo Laitinen kuulosti niin kiehtovalta, että liityin faceryhmään Sinun ja Minnan vinkeistä. Ja siellähän tosiaan on vaikka mitä kutkuttavaa. Perennojen siemenestä kasvattaminen on vaan niin ihanaa =)

 • Olenpa jo monessa noista käynyt surffailemassa ja tekemässä lähes maltillisia hankintoja, monet käyntikohteistani on löytynyt blogikavereiden linkkien kautta. Tuo Seedaholic oli todellinen löytö tomaatinkasvattajalle, Barnhaven vakioihanuus. Thompson & Morganin sivuillakin olen seilannut ja tilauksen sinnekin tein, tosin ihmettelin jälleen miksi heillä on kahdet eri tilaussivut enkkulaisille kuin ulkomaalaisille. Eestin puolella on Seemnemaailm, valikoima siellä on tosi hyvä, mutta ainakin tomaattien kohdalla itävyys hyvin vaihteleva.

  • Blogikaverit ovat niin parhaita =) Sieltä löytää aina parhaat vinkit ja jutut. Mikä parasta, että blogistaniassa myös innostuu valtaisasti muiden jutuista =) Kiitos tuosta eestiläisestä siemenkauppa vinkistä. Pitääkin oitis käydä katsahtamassa valikoimat =)

 • Täälläpä on kattava lista. Kyllä tekisi mieli taas selaamaan sivuja, mutta taitaa kyllä olla noita siemeniä nytkin jo yli tarpeen 😉

  • Voi, meilläkin on kaapit pullollaan, mutta siitäkään huolimatta en malttanut olla tilaamatta uusia. Tämä puutarhurointi on yhtä hurlumheitä, kun aina tulee jotain uutta koukuttavaa vastaan.

 • Hienoa, että täältä löytyi linkkilista, osa noista on tuttuja edellisvuosilta, osa uusia. Nyt pitäisi viimein saada muilta kiireiltä omakin tilaus tehtyä! Ja onnea tänne uudelle blogille myös 🙂

  • Voi kiitos kovasti Terrafiore =) Pitäisi vaan ehtiä tekemään vieläkin kattavampi lista, kun blogeissa on törmännyt ihaniin siemenkauppoihin, joita muut ovat suositelleet. Olen tehnyt jo kolme tilausta ja vieläkin kutkuttaisi muutamat siemenet 😉

 • Listassasi oli minulle täysin uusia tuttavuuksia, täytyypä käydä tutustumassa. Vuosi sitten tilasin itselleni ja ystävälleni siemeniä ruotsalaiselta Rära Växter:ltä sekä Plants of Destinctionilta, joka taitaa olla UK:sta. Kaikki kylvökset itivät hyvin, mutta muutamat unikot eivät olleet ihan sellaisia kuin piti. Muutamat siemenet jäivät viime keväänä kylvämättä, kun tila loppui kesken. Kylvän ne nyt tänä keväänä.

  Sanna

  • Kiitoksia tuhannesti uusista siementilauspaikoista. Pitääpä perehtyä näiden tarjontaan. Ja hienoa, jos vuorostaan löysit jotain uutta itsellesi =) Nämä puutarhurointihommat ovat tällaista yhteistä jakamista =)

  • Kiitos vinkistä =) Tämä on minullekin tuttu paikka ja erityisen hyvä valikoima.

  • Kiitos huomista, päivitänkin tähän artikkeliin tuon uudemman siementilauksia koskevan linkin.

  • Kiitos kovasti vinkistä. Hyvät siemenkauppavinkit ovat aina tervetulleita, etenkin jos kaupoista on kokemusta.

  • Kiitos vinkistä =) Erikoisuudet on aina lupaava merkki hyvästä siemenkaupasta.

 • Hei! Onko kokemuksia Gardenseedsmarketista? Edullinen mutta on myös vähän erikoisempia lajikkeita. Tarjoukset mietityttää…

Vastaa:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.