Kuvakooste puutarhasta vuodelta 2016

Metsäpuutarhassa ja lumisateessa
Tammikuu 2016 oli metsäpuutarhassa puuhastelua ja yllättävää lumisadetta

Yksi blogimaailma juttu on erilaiset haasteet. Etenkin näin vuoden vaihtuessa blogeissa on tapana kiertää erilaisia haasteita liittyen kuluneeseen puutarhavuoteen. Tuolla edellisessä postauksessa Kasvihormoni blogin Sini haastoi minut kertomaan 12 kuvan avulla kuluneesta puutarhavuodestani. Ja tällainen kuvakooste vuodesta 2016 syntyi.

Tammikuu oli varsin leuto ja meillä täällä 1B-vyöhykkeellä päästiin täysin mitoin nauttimaan puutarhuroinneista. Aloitimme tammikuussa metsäpuutarhan perustamispuuhat. Loppukuusta sitten satoikin jo lunta ja hetkellisesti täälläkin näytti oikealta talvelta. Joskaan ei lumi kauaa pysynyt, sillä vajaa neljän kilomertin päässä oleva meri ei jäätynyt talven aikana.

Kuvakooste helmikuu: Latva-artisokan taimi ja tulppaaneja
Helmikuussa latva-artisokan taimet kasvoivat ja tulppaanitorstai vei mennessään

Helmikuussa esikasvatuspuuhat olivat jo täyttä hönkää käynnissä ja pikkuiset latva-artisokan taimet saivat kasvaa lasikupujen suojissa, nauttien pienoisilmaston kosteudesta ja lämmöstä. Samaan aikaan Kukkalan-blogin Sanna haastoi bloggaajia #tulppaanitorstain pyörteisiin ja loppukuu taisi hurahtaakin tulppaaneja laitellessa.

Kuvakooste maaliskuu: Keittiöpuutarha kirjan julkkarit, sinivuokon nuppu
Maaliskuussa päästiin Keittiöpuutarha-kirjan julkkareihin ja löydettiin ensimmäinen sinivuokon nuppu

Maaliskuu toi tullessaan ihanien 100% Outdoor -blogin Katin ja Kanelia ja kaardemummaa -blogin Maria sekä Hanna Sumarin Keittiöpuutarha kirjan julkistamistilaiduuden. Kirja oli vähintäänkin syötävän ihastuttava ja jokaisen puutarhurin unelma. Samaan aikaan metsäpuutarhan ensimmäinen sinivuokko oli nupuillaan.

Kuvakooste huhtikuu: Potagerin murskekäytävien kunnostus ja sinivuokkojen kukintaa
Huhtikuussa potagerin murskekäytäviä kunnostettiin ja sinivuokot kukkivat täyttä hönkää

Huhtikuussa alkoi armoton puutarhurointi. Ensimmäisinä töinä oli potagerin murskekäytävien huolto ja kunnostus. Vuorokauden keskilämpö kohosi niin korkeaksi, että kasvillisuus lähti huimaan vauhtiin ja koko metsäpuutarha oli sinisen sinivuokkomaton peittämää.

Kuvakooste toukokuu: Kotipuutarhalehden bloggaajatapahtuma, valkoiset omenapuun kukat
Toukokuussa oltiin Kotipuutarha lehden bloggaajatapahtumassa ja hurmaannuttiin puutarhan valkeasta kukkapilvestä

Toukokuussa oli kauan odotettu Kotipuutarha lehden bloggaajatapahtuma, jossa pääsi inspiroitumaan yhdessä ihanien puutarhabloggaajien  kanssa. Täällä koti potagerissa valkoinen kukkameri oli melkein pyörryttävän ihana.

Kuva metsäpuutarhasta ja korillinen kukkia
Kesäkuussa jatkettiin metsäpuutarhan työstämistä ja kerättiin ihania kukkia

Kesäkuussa jatkoimme aluillaan olevan metsäpuutarhan raivaamista ja keräsimme nuorimmaisen kanssa ihania valkeita kukkia, joista teimme kukkaseppeleen =)

Potagerin kunnostusta ja kirsikkasatoa
Heinäkuussa aloitettiin puurtamaan potagerin sisäänkäyntiä ja herkuteltiin melkoisella kirsikkasadolla

Heinäkuussa potagerin laajennustöitä jatkettiin. Työstön alla oli potagerin sisääntulo alue ja erityistä päänvaivaa aiheutti valtaisa kanto, mikä piti kaivaa käsivoimin pois alueelta. Töiden lomassa saimme nauttia ihanaisesta hapankirsikka sadosta. Kirsikoita tuli useampi ämpärillinen ja osa niistä hillottiin ja osa säilöttiin kotitekoiseen kirsikkalikööriin.

Potagerin Kesäkurpitsasatoa
Elokuussa valmistui kurpitsasato potagerista ja kuistin rapunpielet kukkivat rappioromantiikan hengessä

Elokuussa potagerin herkut alkoivat kypsyä. Keittiöön sai kantaa toinen toistaan herkullisempia kesäkurpitsoja, sellereitä, maisseja ja muita herkkuja. Toisaalla talon sisäänkäynnin luona pihakäenkaali kasvusto vuorostaan jatkoi leviämistään ja sisäänkäynti muistutti tunnelmaltaan rappioromantiikkaa.

Puutarha kirja A garden eden kirja ja violetit kukat
Syyskuussa herkuteltiin uusilla puutarhakirjoilla ja violetin sävyisillä kukilla

Syyskuussa nautittiin lämpöisistä illoista kansakoulun suuressa salissa ja luettiin kilvan uusia puutarhakirjoja. Salin pöytiä koristi ihanaiset violettiin vivahtavat. potagerista poimitut kukkaset.

Tulppaaneja istuttamassa ja kompostin kohennusta
Lokakuussa istutettiin tulppaaneja ja siivottiin potageria

Lokakuussa innostuttiin istuttamaan tulppaaneja ja laukkoja potagerin alimmaiseen ja keskimmäiseen rondelliin. Ensi keväälle on siis odotettavissa uutta kukkaloistoa. Myös potagerin syyssiivousta tehtiin aurinkoisessa ja kuivassa lokakuun säässä.

Jouluinen esillepano ja amaryllisasetelma
Marraskuussa osallistuttiin Järvenpäässä jouluiseen somistuskilpailuun ja tehtiin kotona amaryllisasetelmia

Marraskuussa osallistuttiin yhdessä kolmen muun bloggarin kanssa jouluiseen somistuskisaan. Oli aivan ihastuttavaa tutustua uusiin ihmisiin ja inspiroitua yhdessä. Mukana kisassa olivat Villa kotirannan Satu, Mansikkatilan mailla Taina ja Kukkala Sanna. Samalla inspiroiduttiin kotonakin joulun odotuksesta ja tehtiin erilaisia amaryllis asetelmia.

Lasihimmeli ja unikoiden siemeniä
Joulukuussa tehtiin lasihimmeli ja kylvettiin unikoiden siemeniä

Joulukuu menikin sitten jo ihan siivillä. Mutta ehdittiin tehtailemaan lasipilleistä lasihimmelin alku. Istutettiin joulukuussa vielä 140 tulppaaniakin ja aivan viimeisenä 2016 päivänä kylvettiin kesäkukkia ulkosalle.

Vuodet eivät ole veljiä keskenään

Tässä siis pienoinen kuvakooste puutarhavuoteen 2016. Kulunut vuosi on pitänyt sisällään monia innostavia puutarhajuttuja, mukaan matkaan on tarttunut useita uusia puutarhaystäviä ja uutta inspiraatiota. Nyt jännityksellä odotetaan mitä kaikkea ihanaa tuleva vuosi tuokaan tullessaan.  Näillä kuvilla ja näissä tunnelmissa on hyvä toivottaa oikein puutarhaisaa ja inspiroivaa vuotta 2017 Teille kaikille! Ja jos oikein innostut niin nappaa haaste omaan blogiisi ja tee kuvakooste kuluneesta vuodesta =)

13 Comments

 • Hei, mitenkäs olit unohtanut koosteestasi huikean tapaamisesi Claus Dalbyn kanssa?? Vaan on teillä ollut kaikkineensa ihan mahtava vuosi! Onnea ja uusia upeita hetkiä ensi vuoteenne <3

  • Niinpäs totta totisesta herra Dalby unohtui joukosta. Kääk! Olisihan vuoden kohokohta sentään pitänyt ottaa mukaan. Sitä se teetättää kun juhlii yhtä aikaa uutta vuotta ja koostaa postausta 😉 Inspiraatiota ja ihania puutarhahetkiä myös Sinulle alkavaan vuoteen =)

 • Värikäs ja puuhakas vuosi näyttää olleen! Aika harvinaista, että tammikuussa pääsitte puutarhatöihin.

  • Puutarhavuosi on jälleen kerran ollut aikast ihana =) Ja totisesti en muista koskaan aiemmin tehneeni kylvöksiä suoraan pellolle tähän aikaan vuodesta. Mutta aika koukuttavaa tämä talvinenkin puutarhurointi on =)

 • Tämä on ihan huippuluokan postaus vuoden kuulumisista. Kiitos siitä, että osallistuit haasteeseen, mahtavaa, että siihen on tartuttu! (Sitä haasteen aloittajana kuvittelee, että muut vaan tuhahtavat omalle ajatukselle, mutta näköjään me puutarhabloggaajat olemme lämminhenkistä porukkaa kaikki tyynni.)

  Odotan jo seuraavaa visuaalista kaunistustasi, intoa sen tekoon!

  Sini K.
  kasvihormoni.fi

  • Tämä on niin super ihku haaste =) Pääsi juuri pimeimpään aikaan katsomaan mitä ihanimpia puutarhakoosteita blogeista. Inspiroivaa ja mukavaa. Kiitos Sinulle haasteesta!

 • Ihana ja pitkä puutarhavuosi takana!
  Teillä oli viime vuonna joka kuukausi puutarhatöitä:) Meilläkin, jos lumen kolaus lasketaan;)

  • Täällä on totisesti joka kuukausi puutarhakuukausi ja lumikolaa ei ole kahtena viime talvena edes haettu puuvajasta =)

 • Ihana tämäkin uusi blogisi, onnea ja ja onnellista uutta vuotta ja uusia kujeita tähänkin osoitteeseen!
  Mahtava puutarhavuosi takana, vähintään yhtä mahtavaa nyt odotellaan – ei paineita 😉

  • Voi kiitos Saila <3 Ei paineita, ei 😉 Mutta ihanaa ja peuravapaata alkavaa vuotta myös Sinulle =)

 • Olen lisännyt sinivuokkoa oman kukkapenkin sinivuokosta. Sen juurelle itää runsaasti sinivuokon taimia. Olen jälkikasvattanut taimia pikkuruukuissa vuoden tai kaksi ja sen jälkeen olen istuttanut niitä kukkapenkkiin ja jakanut naapureille. Myös luontoon olen niitä istuttanut sopiviin paikkoihin.

  Ihmisen toimesta sinivuokko on levinnyt uusille alueille ja sitä kasvaa nykyisin Lapinläänissäkin. Sinivuokon luontainen leviäminen on varsin rajoitettua ja varsinaisesti se ei uusille alueille luontaisesti leviä.

  Tehokkaimmin sinivuokko tuottaa uusia taimia kukkapenkeissä. Yhdessä pehkossa saattaa itää uusia taimia kymmenittäin. Luonnossa yksilö tuottaa vain muutaman kukan ja varsin rajallisen määrän taimia. Muutamassa vuodessa olen saanut yhdestä pehkosta arviolta yli 200 tainta.

Vastaa:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.