Pieni kurkistus potageriimme

Ilmakuva potagerista
Potager eli keittiöpuutarha ylhäältä kuvattuna

Yksi olennainen osa tätä blogia tulee varmastikkin olemaan ranskalais-englantilainen potagerimme. Potager on ranskaa ja tarkoittaa keittiöpuutarhaa meillä se tunnetaan tuttavallisemmin “potnaakkerina” tai “pottugeerina”. Aloimme suunnittelemaan puutarhaa vuonna 2008 kun muutimme vanhaan tyhjillään olleeseen kansakouluun. Potagerin idea lähti kiinnostuksesta historiallisiin puutarhoihin, keskiajan eurooppalaisiin luostaripuutarhoihin ja renessanssiajan symmetrian ihanteeseen. Sopiva peltomaa potagerille löytyi läheltä keittiötä, aivan keittiön ikkunan alta.

Ensimmäisenä vuonna peltomaa muokattiin ja potagerin keskiössä olevat neljä istutusaluetta perustettiin. Vuosien varrella potager on muovautunut ja muuttunut. Käytävät saivat punaisen murskepeitteen vuonna 2011 ja mursketta ja maanrakennuskangasta kului melkoiset määrät. Muutama vuosi tästä eteenpäin vuonna 2014 potageria laajennettiin oikein urakalla ja samalla taisi potagerin pohjapinta-ala jopa tuplaantua.

Puinen obeliski
Keittiöpuutarhassa on päärakennuksen sävyllä maalatut obeliskit.
Potagerin rajautuu orapihlaja-aitaan ja siperiankurjenmiekka kukkapenkkiin.
Potagerin rajautuu orapihlaja-aitaan ja siperiankurjenmiekka kukkapenkkiin.

Mitä potagerissa kasvaa?

Potagerimme kasvillisuus on vaihdellut vuosien saatossa. Alkuvuosina lähes kaikki maa-alueet olivat hyötykasvillisuuden peittämiä. Tyhjiin ruutuihin upposi säkki kaupalla sipuleiden istukkaita,  perunoita, avomaan kurkkuja, kurpitsoja, porkkanoita, punajuuria ja kaikenlaisia syötäviä herkkuja. Pian tuli kuitenkin todettua, että valtaisien satomäärien kanssa ei joutunut kuin kadotukseen. Sittemmin potageriin on tullut kuorikatteella peitettyjä marjapensas-alueita, joissa viljellään pensasmustikoita, karviaisia ja erilaisia viinimarjoja. Yksivuotisten hyötykasvien määrä on pienentynyt vuosien saatossa. Nyt potager tuottaa juuri sopivasti herkkuja omiin tarpeisiimme. Hyötykasvialueita kehystävät englantilaishenkiset perennat kellertävän vihrein ja laventelin sinisin sävyin.

Näkymä keittiöpuutarhaan
Näkymä potagerin vaaka-akselilta. Etualalla pikkuinen säleikköomenapuu.

Tässä vielä pienoinen katsaus potageriimme ja sen ympäröivään miljöösen vähän kuin linnun silmin katsottuna.

 

24 Comments

 • Oi, oi miten upealta potager näyttää ilmasta käsin. <3
  Ja nuo edellisen postauksen kasvikirjakuvat ja potagerinne suunnitelma olivat myös niin hurmaavat. Olen ihan heikkona noihin vanhoihin kasvikirjoihin. Niistä ei voi saada koskaan kyllikseen.

  • Se näyttää aika vinhalta =) Vanhat kasvikirjat ovat ihan parhauden parhautta =)

 • Kiitos videosta. Nyt vasta käsittää miten valtava alue potager on. Ja uskomaton miten kauniin olette siitä saaneet. Tykkään myös että vaikka alue on symmetrinen niin siinä on silti ei niin symmetrisiä osioita.

  • Oi eipä kestä =) Kiitos kauniista kommentistasi. Itsekin vähän hämmennyin kun näin tuon ensi kertaa ylhäältä. Kottikärrytellessä kun tuohon kokoon on niin tottunut, eikä kokonaisuutta näe samalla kertaa =)

 • Voi että miten ihana Potager ja koko pihapiiri on ilmasta käsin ! Kiva nähdä se näin “livenä”, ja onnittelut tästä blogista! 🙂

  • Voi kiitos Kesätuulia <3 Ilmasta käsin asiat näyttää yllättävän erilaisilta. Itsekin vähän ihmettelin tuon potagerin näköä, vaikka se on ihan paperillekin pohjakuvana useaan otteeseen piirretty.

 • Aivan hengästyttävän kaunista <3 Meilläkin pukki toi keskimmäiselle sellaisen lentohärvelin jossa on kamera. Hm, voisinkohan itsekkin vähän hyödyntää sitä 😉

  • Kiitos Minna <3 Ei muuta kuin heti kaappaat keskimmäisen härvelin ja lähdet kuvailemaan =) Suosittelen

 • Tuon ensimmäisen kuvan potager näyttää ihan piirrokselta! Niin epätodellinen Suomeen pellon laidalle. Jos en olisi käynyt niin uskoisinko todeksi… Innolla odotan taas uutta kautta!

  • Sanos muuta, itsekin hätkähdin miltä tuo näyttää vaikka paperilla pohjapiirrosta on tullut yllin kyllin pyöritettyä =)

 • Ihan mahtavalta näyttää tämän uuden blogin alku, onnittelut siitä! Ja tämä ylhäätä käsin kuvattu potagerpostaus on oivaltavan kaunis. Suorastaan mahtava!

  Heitän tänne uuteen blogiin haasteen: Haastan sinut kertomaan puutarhavuodestasi 2016 kahdellatoista kuvalla. Käy jättämässä linkki postauksestasi omaani, niin lisään sen mukaan haasteen vastaanottaneiden listaan.

  Hyvää puutarhavuotta 2017 ja onnistunutta alkua tänne Kotipuutarhaan!

  Sini K.
  Kasvihormoni-blogista

  alkuperäinen haaste:
  http://blogit.meillakotona.fi/kasvihormoni/kaksitoista-kuvaa-menneesta-vuodesta/

  • Voi kiitos Sini =) Pitääpä tarttua blogi-haasteeseen. Kiitos siis siitä <3
   Ja oikein puutarhaisaa vuotta myös Sinulle <3

 • Ihana ihana! Ihmettelen aina miten saatte potagerin pysymään niin siistinä! Mutta kai se on vaan se ahkerointi…
  Onnea uuteen blogiin!

 • Potagerinne on huikean hieno myös ilmasta katsottuna. Nyt ymmärrän paremmin kaiken sen tarkan mittauksen ja linjalankojen virittämisen. Silti hämmästyttää, miten olette upeasti olette saaneet kaiken toteutettua. Ja nämä talviset, lumettomat värit vasta hienoja ovatkin.

  • Kiitos Between =) Mittalankojen kanssa on totisesti pitänyt olla tarkkana. Kauhukseni huomasin, että potager taitaa vähän kaventua tuonne meidän kotitielle päin. Ollaan vissiin hosuttu mittaamisen kanssa 😉 Talven värit ovat minustakin vallan hurmaavat

 • Kyllä tuo potagerinne on huikea, näin lintuperspektiivistä sen laajuuden todella käsittää! Upeita hetkiä tulevaan puutarhavuoteen!

  • Kiitos Maria =) Ja ihanaa ja inspiroivaa tulevaa puutarhavuotta myös Sinulle =)

 • On kyllä ihan mieletön tuo ilmakuva! Huh, huh,miten hienoa!!!

  • Kiitos =) Pirjo. On jotenkin hienoa välillä tarkastella asioita vähän poikkeavasta tulokulmnasta, ihan kuin elämässä yleensäkin =)

 • Hyvältä näyttää! Lapset katsoivat videon kanssani, Ooh tuli heiltä kuin yhdestä suusta 😉

Vastaa:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.